Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Subvenția și protecționismul întărește organismul

Cîte produse românești cumpără cetățenii UE și cîte produse europene cumpără cetățenii români?

Hai să protejăm industriile locale și să creștem prețurile produselor prin taxe vamale cu 25%.
Cine pierde mai mult? Cetățeanul european care cumpără produse românești de 100 de euro pe lună? Sau cetățeanul român care cumpără produse europene de 800 de euro pe lună? Cine va fi nevoit să cumpere produse mai scumpe și de mai proastă calitate? Cine va fi nevoit să plătească risipa, neglijența, incompetența managerială, lipsa de profesonialism, cultura organizațională defectă, practicile proaste de afaceri și, în general, lipsa de competitivitate a industriilor locale?
Taxele vamale și subvențiile pentru export le plătesc cetățenii, consumatorii din interior, nu străinii.

Dacă, să zicem, subvenționezi pentru exportul în Elveția un automobil românesc neaoș, Zalmoxe Sedan, ediție limitatâ cu autograful lui Puric, cu 50%, atunci cumpărătorul elvețian va plăti doar jumătate de preț, cealaltă jumătate fiind plătită de contribuabilul român.

Dacă, în același timp, pui taxe vamale de 50% pe mașinile germane, cumpărătorul român va plăti cu 50% mai mult pentru o mașină. Sau nu-și va mai cumpăra deloc. Sau își va lua Zalmoxe Sedan by Puric. Pe care o plătește cît nu face, direct din buzunar și prin subvenții. Fabrica Decebalul Roșu din orașul Stalin-Buridava își permite să crească cît vrea prețul și să scadă calitatea, că nu mai are concurență din afară și oricum greșelile și pierderile îi sînt acoperite de subvenții și eliminarea concurenței prin taxe vamale.

Taxe vamale înseamnă prețuri mai mari pentru cumpărătorii din țară, subvenții înseamnă prețuri mai mici pentru cumpărătorii din afară.
"Da, dar pe termen lung vor cîștiga producătorii autohtoni. Căci subvenția și protecționisnul întărește organismul."
Pe termen lung producătorii autohtoni vor produce din ce în ce mai prost, scump și neglijent, obișnuiți ca statul să ia bani cu forța din buzunarul cumpărătorilor (astea-s subvențiile și taxele vamale). O bună parte din resursele interne se vor duce în industrii din ce în ce mai proaste, fără viitor, incapabile să se adapteze cererii și timpurilor. Fabrica de automobile va produce și peste 40 de ani același model de Zalmoxe Sedan, piesă de muzeu în comparație cu mașinile din afară. De ce s-ar chinui să facă ceva nou, bun, competitiv cînd poate trăi doar din subvenții și protecție vamală? Peste 50 de ani, cînd se liberalizează piața și comerțul și buzunarul contribuabililor nu mai poate susține industriile de muzeu, obișnuite să trăiască din subvenții, nu din ce produc, nicio industrie autohtonă nu va avea nicio șansă în fața celor din afară, călite de 50 de ani de competiție dură care a eliminat companiile slabe și le-a păstrat pe cele puternice, care le-a obligat să găsească soluții, să inoveze, să se disciplineze, să crească calitatea și să reducă costurile.
Cunoașteți foarte bine povestea. Been there, done that. Doar că mulți au uitat sau reinventează trecutul.

COMENTARIUL ESTE ASUMAT DE AUTOR
ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.