Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Suntem mai expusi decat in 1977. O lege pentru mii de vieti.

Am discutat recent cu primarul liberal al Capitalei, tanarul Razvan Sava, la initiativa lui, problema cladirilor cu risc seismic ridicat. Insist asupra diatezei politice - "la initiativa lui" - pentru ca e esentiala: desi e primar de doar cateva saptamani, omul a inteles sa se confrunte imediat cu o problema pe care altii au lasat-o la dospit de decenii.

Adevarul este ca tema consolidarii cladirilor nesigure e foarte dificila din cauza raportului conflictual - in cazul de fata - dintre dreptul fundamental la proprietate si interesul public. In acest moment, nu poti reconditiona o casa care risca sa se prabuseasca daca fiecare proprietar in parte nu este de acord cu asta; totusi, pe de alta parte, in cazul unei tragedii nu doar proprietarii vor fi vatamati, ci si trecatorii nevinovati - iar riscurile subsecvente de explozie, uzuale in cazul unui mare cutremur, largesc sfera pericolului public. Iata de ce primarul Razvan Sava are dreptate: ca sa se poata apuca de lucru si pentru a corecta ce nu a facut Oprescu in ani de zile are nevoie de o legislatie eficienta, logica, functionala. Cu actualele reguli, din 2002 până în prezent au fost consolidate, potrivit datelor Primăriei Capitalei, doar 18 clădiri prin programul guvernamental şi 37 din banii proprietarilor. In aproape 14 ani! Raman insa neacoperite 178 de cladiri cu risc seismic major si 300 cu risc seismic mare. Iar un cutremur puternic, conform calculelor statistice, e relativ aproape.

In al doilea rand, trebuie sa schimbam abordarea birocratica: in acest moment, cetatenii sunt lasati singuri sa-si intocmeasca dosarele. Ceea ce in Romania implica o infruntare epuizanta cu functionarii de tot soiul. Nu: daca vrem sa ne miscam in ritm alert primariile sunt cele care trebuie sa intocmeasca formalitatile legale. E inca un lucru pe care primarul Sava il cere de la parlamentari.

Din punct de vedere legislativ, modificarile solicitate vor putea fi inaintate din ianuarie - in linii mari le-am si conturat. Esential va fi ca Executivul sa sustina actiunea Primariei Generale. Ar fi extrem de util, de pilda, ca domnul Raed Arafat sa se implice in clarificarea legislatiei consolidarilor. Si ca domnul Ciolos sa sustina bugetar programul de consolidare accelerata.

 

COMENTARIUL ESTE ASUMAT DE AUTOR
ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.