Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Surpriză după discuţia Dragnea-Toader: Cine va reprezenta Guvernul la CCR

CCR

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a declarat, marți, după întâlnirea cu Liviu Dragnea, că discuția cu liderul PSD a vizat dezbaterea de miercuri a CCR pe sesizarea premierului în legătură cu un conflict de natură constituţională între Parlament și instanța supremă pe formarea completurilor de 5 judecători.

În urma discuţiei s-a stabilit ca reprezentarea Guvernului la CCR să fie asigurată de Toni Greblă, secretar general al Guvernului, au precizat surse politice pentru STIRIPESURSE.RO. Mişcarea este una surprinzătoare, deşi Greblă a fost el însuşi judecător CCR, pentru că Tudorel Toader a reprezentat Guvernul în faza CCR în precedetele conflicte juridice de natură constituţională.

CITEȘTE ȘI: Prietenii inimii: De ce este important să mâncăm ceapă, usturoi şi praz

Toni Greblă este el însuşi judecat la ÎCCJ de un complet de 5 judecători, după ce în prima instanţă a fost achitat.

Noua formă a legii 304/2004 privind organizarea judiciară, intrată în vigoare, prevede clar că toţi cei cinci judecători care compun completurile de la ÎCCJ trebuie traşi la sorţi. Acest lucru era prevăzut şi în vechea formă a legii, modificată în 2013, însă regulamentul ÎCCJ stabilea că doar patru judecători sunt stabiliţi prin tragere la sorţi, preşedintele completului fiind ales direct dintre preşedintele ÎCCJ, vicepreşedintele ÎCCJ sau preşedintele Secţiei Penale.

Noua formă a legii prevede că tragerea la sorţi pentru formarea completelor se face la începutul fiecărui an, motiv pentru care ÎCCJ a considerat că actualele complete mai pot funcţia până la finalul anului. Nu la fel au considerat curţile de apel, care au reconfigurat completurile după ce au ajuns la concluzia că legea este de imediată aplicare. Miza este una uriaşă, pentru că deciziile luate de un complet ilegal constituit sunt lovite de nulitate.

Premierul Viorica Dăncilă a sesizat, la începutul lunii octombrie, CCR în legătură cu un posibil conflict juridic între Parlament și Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) referitor la formarea completurilor de cinci judecători de la instanța supremă.

CITEȘTE ȘI: Vitamina de care depinde fiecare celulă din corp: În ce alimente se găseşte .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.