Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

SURPRIZA lui Petre Daea: Legea laptelui intră în Guvern după ce Dragnea a acuzat că România e inundată de alimente otrăvite

mediafax.ro
petre daea

Ministerul Agriculturii condus de Petre Daea a trimis în Guvern, pentru avizare interministerială, un proiect privind „Legea laptelui”. Actul normativ prevede conținutul minim obligatoriu de grăsime pentru diferitele tipuri de lapte, precum și interzicerea comercializării produselor lactate cu adaos de grăsimi hidrogenate lângă produsele care nu conțin grăsimi hidrogenate.

„Produse lactate înseamnă produsele derivate exclusiv din lapte, putând fi adăugate unele substanţe necesare fabricaţiei lor, cu condiţia ca aceste substanţe să nu fie utilizate în vederea înlocuirii, totale sau parţiale, a vreunui constituent al laptelui”, prevede legea lui Daea.

Actul normativ stabilește conținutul obligatoriu de grăsime astfel:

- Lapte integral standardizat: lapte cu un conţinut de grăsime de cel puţin 3,50 %

- Lapte integral nestandardizat: lapte cu un conţinut de grăsime care nu a fost modificat de la stadiul de mulgere prin adăugarea sau eliminarea de grăsimi din lapte sau prin amestecarea cu lapte al cărui conţinut de grăsime naturală a fost modificat. Conţinutul de grăsime nu poate fi mai mic de 3,5 % (m/m);

- Lapte semidegresat: lapte tratat termic al cărui conţinut de grăsime a fost redus la cel puţin 1,5 %  şi la cel mult 1,8 %

- Lapte-degresat: lapte tratat termic al cărui conţinut de grăsime a fost redus la cel mult 0,5 %

Laptele tratat termic care nu respectă cerinţele privind conţinutul de grăsime este considerat lapte de consum cu condiţia indicării pe ambalaj a conţinutului de grăsime în mod clar, cu o zecimală, sub forma "... % grăsime". Acest tip de lapte nu este descris ca lapte integral, lapte semidegresat sau lapte degresat, mai prevede proiectul.

Legea lui Daea mai spune că sunt permise numai modificarea conţinutului de grăsime naturală prin îndepărtarea sau adăugarea de smântână sau prin adăugarea de lapte integral, semidegresat sau degresat, în scopul de a asigura conţinutul de grăsime stabilit pentru laptele de consum. De asemenea, mai este permisă îmbogăţirea laptelui cu proteine lactate, săruri minerale sau vitamine, în conformitate cu regulile europene.

Modificările de compoziţie a laptelui sunt permise numai dacă sunt indicate pe ambalajul produsului, astfel încât acestea să poată fi văzute şi citite cu uşurinţă şi fără să poată fi şterse”, se mai arată în proiect.

Fabricarea produselor lactate cu adaos de grăsimi hidrogenate se procesează în unități de producție distincte față de cele de procesare lapte și produse lactate. Produsele lactate cu adaos de grăsimi hidrogenate se comercializează într-un spațiu bine delimitat, cu atenționare explicită către cumpărător a conținutului acestor produse. Aceleași prevederi se vor aplica și vânzării produselor lactate cu adaos de grăsimi hidrogenate comercializate vrac. Este interzisă comercializarea produselor lactate cu adaos de grăsimi hidrogenate în același loc cu laptele și produsele lactate care nu conțin grăsimi hidrogenate. Produsele alimentare finite ce au în compoziție ca ingrediente grăsimi hidrogenate se etichetează explicit cu privire la existența acestora în produs. La punctele de vânzare a acestora se vor atenționa consumatorii cu privire la existența și denumirea produsului alimentar finit propus spre vânzare.

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat duminică, în cadrul şedinţei Consiliului Naţional al PSD, că în România "intră alimente pline de otravă, pline de chimicale" şi a cerut reprezentanţilor Autorităţii pentru Protecţia Consumatorului şi Autorităţii Naţionale Sanitar Veterinare să ia măsuri în acest sens.

"Am mai avut discuţie cu voi şi eu şi ştiu că doamna premier a fost şi mai dură. Se pare că degeaba. Deci în România intră alimente pline de otravă, pline de chimicale, alimente care au calitate mult inferioară faţă de aceleaşi alimente vândute în ţările de origine. Şi eu vă întreb, ultima dată - eu, personal, de la partid, nu decid eu, Guvernul decide, dar vă întreb eu - ce vă lipseşte să începeţi acest program de protecţie a copiilor români şi de protecţie a cetăţenilor români să nu mai consume alimente otrăvite? Vă lipseşte curajul? Dacă vă lipseşte curajul este grav pentru că bărbăţia nu se cumpără de la librărie. Vă lipseşte aparatură? Dotaţi-vă! Vă lipsesc specialişti? Aduceţi-i", a declarat liderul PSD.

El a adăugat că România este "inundată" în continuare de produse contrafăcute.

"Sunt deja doi ani de zile de când am vorbit despre asta şi în continuare România este inundată de produse contrafăcute, de alimente care sunt pline de otravă, de alimente şi nu numai de alimente, de produse care au calitate inferioară, pentru că este România şi putem face ce vrem acolo. Eu vă rog foarte mult să o luaţi foarte în serios şi, doamna prim-ministru, (...) să nu mai acceptaţi întârzieri! Vă rog să le cereţi până la sfârşitul anului care este planul de măsuri, necesarul de fonduri şi de când îl pun în aplicare. Nu sunt în stare să protejeze cetăţenii români, să meargă acasă! Da, să mai facă un dosar la DNA pentru trafic de influenţă. Să meargă acasă! Posturile în care sunt numiţi unii sau alţii, nu le mai trataţi ca pe nişte sinecuri. Asumaţi-vă responsabilitatea, că oamenii asta aşteaptă de la noi", a spus Dragnea.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.