Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Tăbliţa lui Ghilgameş, o bijuterie a culturii mesopotamiene, va fi predată Irakului

www.agerpres.ro
tablita gilgames

"Tăbliţa lui Ghilgameş", o bijuterie a culturii mesopotamiene, veche de 3.500 de ani, care a fost furată şi introdusă ilegal în Statele Unite, va fi restituită joi Irakului, au anunţat luni reprezentanţii UNESCO, informează AFP, potrivit Agerpres.

Acea tăbliţă din lut pe care apar litere cuneiforme ar fi fost furată dintr-un muzeu irakian în 1991, în timpul Primului Război din Golf.

Preţiosul obiect arheologic, denumit şi "Tăbliţa visului lui Ghilgameş", ar fi fost apoi "introdus fraudulos pe piaţa artei americane în 2007", înainte de a fi confiscat de autorităţile judiciare din acea ţară în 2019, potrivit UNESCO.

În pofida dimensiunilor sale reduse, tăbliţa are o valoare inestimabilă. Ea conţine fragmente din "Epopeea lui Ghilgameş", considerată una dintre cele mai vechi opere literare ale umanităţii şi care narează aventurile unui puternic rege din Mesopotamia, aflat în căutarea nemuririi.

Citește și: RAPORT BOMBĂ privind ASASINATUL EXPLOZIV de la ARAD-Angajați MApN ce ar putea face parte din anturajul...

Această restituire reprezintă "o victorie majoră asupra celor care mutilează patrimoniul" şi va permite "poporului irakian să se reconecteze la o pagină a istoriei sale", a declarat într-un comunicat directorul general al UNESCO, Audrey Azoulay, care va fi prezentă la Washington la ceremonia de predare a acestui obiect către autorităţile irakiene.

În iulie, 17.000 de obiecte arheologice, din care cele mai multe sunt vechi de aproximativ 4.000 de ani, au fost restituite Irakului de către Statele Unite. Majoritatea lor datează din epoca sumeriană, una dintre cele mai străvechi civilizaţii din Mesopotamia.

Antichităţile din Irak sunt jefuite de mai multe decenii, în urma conflictelor armate în care a fost implicată această ţară, inclusiv în timpul invaziei americane din 2003.

"Pe parcursul ultimului deceniu, omenirea a asistat la o creştere alarmantă a distrugerii patrimoniului cultural din cauza conflictelor armate", afirmau reprezentanţii Interpol în 2017.

"Orientul Mijlociu, în special, este vizat de acest fenomen, dar nici alte regiuni nu sunt scutite", precum Africa de Nord, Asia de Vest şi Asia Centrală, au adăugat ei.

Impunătorul sarcofag al preotului Nedjemankh a fost furat din Egipt în 2011, în timpul revoltelor împotriva preşedintelui Hosni Mubarak, apoi a fost vândut către Metropolitan Museum of Art din New York, unul dintre cele mai prestigioase muzee din lume, cu aproximativ 4 milioane de dolari.

Abia în 2019, acea comoară arheologică, datând din perioada 150 î.e.n. - 50 î.e.n., a fost restituită ţării sale de origine.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.