Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Tactica PNL de repoziționare

Sistemul de vot într-un singur tur pentru primari a fost introdus în 2011 de puterea de atunci, reprezentată de Traian Băsescu, guvernu Boc și PDL. În 2015 PSD și PNL au validat acest sistem de pe poziția partidelor mari, puternice, care doresc să conserve situația politică. Atât PNL cât și PSD au primari în funcție, primari care nu vor să aibă emoții la alegeri, să fie deranjați de contracandidați și alegători. Establishmentul local al celor două mari partide a dorit păstrarea regulii introduse de regimul Băsescu în 2011 și și-a impus punctul de vedere. Aspiranții la primării din partea PSD și PNL, care sunt în poziția de challengeri și sunt dezavantajați de acest sistem, nu sunt suficient de puternici în cele două partide pentru a impune sistemul de vot în două tururi.

Între cele două mari partide PSD e mai avantajat decât PNL, având mai mulți primari în funcție și care, cel mai probabil, își vor păstra scaunele datorită sistemului de alegere într-un singur tur. Însă principalii câștigători sunt liderii locali ai PSD și PNL, reprezentanții establishmentului, cei care formează garda veche. Pe de o parte, aspiranții la primării nu pot amenința primarii în funcție, pe de altă parte, aspiranții din interiorul partidelor nu pot amenința vechea gardă.

Cererea PNL de schimbare a legii printr-o ordonanță și revenirea la sistemul de vot în două tururi e doar o acțiune de imagine. Și nu e una izolată sau întâmplătoare. PNL se repoziționează. Riscul cel mai mare pentru PNL e să fie asociat cu PSD în tandemul partidelor mari, care reprezintă sistemul, establishmentul, și împotriva cărora trebuie să lupte partidele mici, candidații independenți, societatea civilă, tinerii, strada, votanții neînregimentați care l-au făcut președinte pe Klaus Iohannis în 16 noiembrie 2014. O astfel de poziționare ar expune în primul rând PNL-ul, cel de la care ”revoltații” ar lua voturi. Pentru PNL este vital ”să treacă de partea poporului”, să intre în hora outsiderilor, revoltaților care luptă împotriva sistemului reprezentat de PSD. A funcționat în noiembrie 2014, liberalii speră să funcționeze și în 2016. Pe de o parte, PSD, partidul-stat, partidul-sistem, de cealaltă parte, PNL, poporul, partidele mici, de dreapta, societatea civilă, strada, revoltații. PNL nu-și poate permite să rămână în tandemul partidelor-establishment, pe care societatea civilă și alegătorii încearcă să le învingă. Trebuie neapărat să intre pe culoarul ”revoluționar”, ”popular”, și să (re)câștige voturi de la partidele mici.

PNL încearcă să împuște doi iepuri:

  1. Sistemul de vot rămâne același, cu alegerea primarului într-un singur tur, iar primarii PNL au numai de câștigat
  2. PNL se transformă în partidul care a trecut de partea poporului iar challangerii PNL; aspiranții care luptă pentru primăriile ocupate de PSD, câștigă imagine și șanse de a canaliza în favoarea lor furia antisistem

COMENTARIUL ESTE ASUMAT DE AUTOR
ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.