Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Taiwanul se pregătește de război cu China: adăposturile antiaeriene sunt verificate și oamenii sunt informați

china si taiwan

Taiwanul își pregătește adăposturile antiaeriene, în contextul în care creșterea tensiunii cu China și invazia Rusiei în Ucraina ridică noi temeri privind posibilitatea unui atac chinezesc asupra insulei democratice, transmite Reuters.

China consideră Taiwanul ca fiind teritoriul său și a intensificat activitatea militară în aer și în mare. Taiwanul promite să se apere și a făcut din consolidarea apărării sale o prioritate, cu exerciții regulate de apărare militară și civilă.

Pregătirile includ desemnarea de adăposturi unde oamenii se pot adăposti în cazul în care rachetele chinezești încep să zboare, nu în buncăre construite special, ci în spații subterane, cum ar fi parcările subterane, sistemul de metrou și centrele comerciale subterane.

Capitala Taipei are peste 4.600 de astfel de adăposturi care pot găzdui aproximativ 12 milioane de persoane, de peste patru ori mai mult decât populația sa.

Harmony Wu, în vârstă de 18 ani, a fost surprinsă să afle că o zonă comercială subterană în care ea și alți tineri repetau recent câteva mișcări de dans va fi transformată în adăpost antiaerian în caz de război. Dar ea a spus că poate înțelege de ce. "A avea un adăpost este foarte necesar. Nu știm când ar putea veni un război, iar acestea sunt pentru a ne ține în siguranță", a declarat Wu la locul de desfășurare de lângă o stație de metrou din Taipei. "Războiul este brutal. Nu l-am experimentat niciodată, așa că nu suntem pregătiți", a spus ea.

Oficialii din Taipei și-au actualizat baza de date cu adăposturile desemnate, au pus locația acestora pe o aplicație pentru smartphone și au lansat o campanie în social media și prin afișe pentru a se asigura că oamenii știu cum să găsească cel mai apropiat adăpost.

Intrările în adăposturi sunt marcate cu o etichetă galbenă, de mărimea unei coli de hârtie A4, cu numărul maxim de persoane pe care le poate găzdui.

Un oficial de rang înalt din cadrul biroului municipal însărcinat cu adăposturile a declarat că evenimentele din Europa au adus un nou sentiment de urgență. "Uitați-vă la războiul din Ucraina", a declarat pentru Reuters Abercrombie Yang, un director al Biroului de administrare a clădirilor. "Nu există nicio garanție că publicul nevinovat nu va fi lovit", a spus el, adăugând că acesta este motivul pentru care publicul trebuie să fie informat. "Toți cetățenii ar trebui să aibă conștientizarea crizei ... Avem nevoie de adăposturi în cazul unui atac al comuniștilor chinezi".

Luna trecută, Taiwanul a organizat un exercițiu de raid aerian cuprinzător pe întreaga insulă pentru prima dată de când pandemia de coronavirus a perturbat exercițiile obișnuite. Printre instrucțiunile pe care le-au primit cetățenii în cazul unor rachete care se apropie a fost aceea de a coborî în parcările din subsolurile lor, cu mâinile acoperindu-și ochii și urechile, păstrând în același timp gura deschisă - pentru a minimiza impactul undelor exploziei. Unii susținători ai apărării civile spun că trebuie făcut mai mult.

Autoritățile sunt obligate prin lege să mențină adăposturile curate și deschise, dar nu trebuie să fie aprovizionate cu provizii precum alimente și apă. Cercetătorii din parlament au cerut în iunie ca adăposturile să fie dotate cu provizii de urgență. Wu Enoch, de la Partidul Democrat Progresist, aflat la guvernare, spune că populația trebuie să pregătească kituri de supraviețuire pe care să le ia cu ei atunci când caută adăpost. "Ceea ce este important este ceea ce aduceți cu voi, pentru ca oamenii să rămână acolo pentru o perioadă lungă de timp", a spus Wu, citând provizii medicale și chiar unelte pentru a construi o toaletă improvizată.

După un deceniu de lupte de-a lungul strâmtorii Taiwan, care separă insula democratică de China, mulți taiwanezi par resemnați să trăiască sub amenințarea unei invazii chinezești. "Nu sunt stresat. Îmi continui viața ca de obicei. Când se va întâmpla, se va întâmpla", a declarat Teresa Chang, în vârstă de 17 ani, care, de asemenea, își făcea treaba la antrenamentul de dans clandestin.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.