Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Tanczos Barna: România, beneficiară netă a tranziției verzi de la nivelul UE, chiar dacă se impun taxe pe carbon

F. P.
gov.ro
Tanczos Barna

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, crede că România ar putea deveni o beneficiară netă a noii politici europene privind tranziția verde, chiar dacă pachetul financiar care se discută, în aceste zile, la nivelul CE, presupune și introducerea unor taxe de carbon pentru deținătorii de centrale individuale sau pentru proprietarii de mașini care folosesc benzină sau motorină.

Tanczos Barna a declarat marți la Antena 3 că suma care va fi pusă la dispoziția Fondului Social de Climă ar putea fi de câteva zeci de miliarde de euro la nivel european.

”Este o zi istorică, pentru tot ce va urma în următoarele decenii în Europa, o zi în care CE, alături de statele membre, decide suma totală care va fi la dispoziția Fondului Social de Climă.

Față de ieri am avansat foarte mult. Pe masa Comisiei este o sumă de 59 de miliarde de euro pentru acest fond, față de 40 de miliarde cât era ieri.

59 de miliarde de euro înseamnă un buget consistent pentru Fondul Social de Climă în România și, dacă luăm în calcul și propunerea Parlamentului, 70 de miliarde, ne putem aștepta la o sumă poate și mai mare”, a spus Tanczos.

Potrivit ministrului, acest lucru nu înseamnă doar beneficii pentru România, ci Fondul Social de Climă înseamnă taxe de carbon la nivelul locuințelor și la nivelul mobilității individuale și a companiilor.

”Se propune introducerea unei taxe de carbon pentru fiecare locuință care emite dioxid de carbon în urma folosirii resurselor în gospodărie. Acest lucru înseamnă emisii de carbon prin centralele individuale, o taxă suplimentară, din păcate, la prețul actual, și așa foarte mare al gazului, cât și la prețul combustibilului – benzină și motorină”, a explicat Tanczos.

Ministrul Mediului a precizat că aceste taxe vor fi introduse din 2027 pe o perioadă de 8 ani.

”România poate să fie beneficiară netă, adică va contribui mai puțin și va beneficia de sume mai mari”, a conchis Tanczos Barna.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.