Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ţara lui Ştie-tot, victima perfectă a dezinformării

La 24 de ore după ce un fake news penibil a provocat cozi kilometrice la staţiile de benzină, a venit rândul politicienilor să sară pe o falsă temă, dovedindu-şi ei nu doar incompetenţa, ci şi imaturitatea.

„Înţeleg din presă” e argumentaţia unui fost prim-ministru, pentru a critica grăbit apoi "hărţuirea opoziţiei". „Sper că este o ştire falsă”, precizează un alt fost premier, pentru a ataca propunerea „curat putinistă”. Dar nu doar opoziţia, ci şi lideri din partidele la putere s-au grăbit să critice ideea unui „Minister al Adevărului”. Ce mai: Orwell, „1984”, „un coşmar”! Pe scurt, catastrofă - meniul zilei la români.

S-a rezolvat, deci, falsa criză a scumpirii carburanţilor şi am trecut la fineţuri: moartea democraţiei. Asta până ne ajunge ştirea că moldovenii de peste Prut golesc rafturile magazinelor de sare. Criză de benzină, criză de sare, criză de creier!

Nimeni n-a mai stat să cugete cum s-a ajuns de la necesara combatere a dezinformării care sufocă societatea românească, pe fondul războiului din vecinătate, la aceste acuzaţii de cenzură. Noroc că purtătorul de cuvânt al Guvernului a ieşit prompt să stopeze delirul politicienilor în stare doar să alarmeze populaţia. Dan Cărbunaru, el însuşi jurnalist ca profesie şi încă unul de solidă deschidere şi formare europeană, a pus lucrurile la punct: Guvernul României susţine libertatea de exprimare şi dreptul la informare corectă a cetăţenilor, respinge orice formă de cenzură şi susţine orice iniţiativă din partea societăţii civile pentru combaterea dezinformării.

De fapt, despre ce e vorba? Despre o platformă informatică de identificare a narativelor manipulatoare ale propagandei ruse, platformă pe care vor să o creeze câteva ONG-uri. Instrumentul e necesar, dar nu suficient. Şi, mai ales, apare foarte târziu. Platforma asta trebuia creată de ani de zile! Apoi, cum vor fi combătute acţiunile hiper-activei propagande ruse din spaţiul românesc, odată identificate?

E aberant că nu avem încă instrumentul anti-fake news în discuţie, în vreme ce ruşii trag din plin asupra noastră cu minciuni şi diversiuni, iar politicienii noştri sunt blocaţi în gargară de grădiniţă.

Dacă un fake news prinde atât de uşor la politicieni din prima linie, cum poate fi combătută dezinformarea în rândurile unui popor care, prin tradiţie şi nivel de educaţie, îşi ia informaţia din zvonul de la colţul străzii, fie el şi mutat în online?

COMENTARIUL ESTE ASUMAT DE AUTOR
ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.