Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Tăriceanu vorbește despre o sesiune extraordinară, după lovitura Comisiei Europene: Transpunerea Directivei, până la vacanța parlamentară

Inquam Photos / Octav Ganea
tariceanu parlament

Călin Popescu Tăriceanu a declarat că transpunerea Directivei UE privind prezumția de nevinovăție se va face până la sfârșitul actualei sesiuni parlamentare, președintele Senatului precizând că parlamentul va avea nevoie, probabil, de o săptămână de sesiune extraordinară.

"Transpunerea directivei se va face până la sfârșitul acestei sesiuni parlamentare, nu am niciun fel de îndoială. A fost o ședință a grupului parlamentar PSD la care colegul meu, domnul președinte Liviu Dragnea, m-a invitat să particip, m-a invitat. A trebuit să convenim, am discutat cu domnul Dragnea de necesitatea calendarului pe care ni l-am propus, transpunerea Directivei referitoare la prezumția de nevinovăție va trebuie făcută în această sesiune parlamentară până la vacanță. Și de aceea, va fi nevoie de o săptămână suplimentară, de sesiune suplimentară a Parlamentului", a spus Călin Popescu Tăriceanu la România Tv, potrivit Mediafax.

De asemenea, Călin Popescu Tăriceanu a spus că PSD și ALDE au vrut să să transpună această Directivă, numai că acest demers a fost boicotat de PNL și USR.

OFICIAL - PSD poate începe MĂCELUL în teritoriu: partidul lui Băsescu, DEZINTEGRAT

"Inclusiv la nivelul Parlamentul European s-a adoptat această directivă de respectare a prezumției de nevinovăție fără distincție între unii și alții. Toți cetățenii trebuie să se bucure de această prezumție de nevinovăție. Al doilea lucru este că eforturile pe care majoritatea PSD-ALDE le-a făcut pentru transpunerea acestei directive au fost permanent boicotate de PNL și USR care, o să folosesc un termen care nu mă caracterizează, ei sunt un fel de lachei ai sistemului așa cum s-au comportat în ultimii ani. De la distanță se vede acest lucru. Nu cred că pînă la urmă conteayă că plătim 100.000 de euro pe zi, contează altceva. Că dacă nu transpunem această directivă care să dea forță acestui principiu, acestui concept fundamental în continuare, vom avea oameni care vor suferi. Pentru mine suferința și nedreptatea care se face unor oameni e mai importantă că plătesc 100.000 de euro pe zi. (...) Practicile acestea care au fost caracteristice pentru DNA în ultimii ani ar putea să continue și să îi afecteze pe oameni așa cum s-au întâmplat până acum", a mai spus Tăriceanu.

SCENE INCREDIBILE în Piața Victoriei: Șeful Jandarmeriei a discutat cu protestatarii care l-au acuzat că dă AMENZI la ordinul ministrului Carmen Dan

Comisia Europeană a declanșat procedura de infringement împotriva României pe Directiva UE privind prezumția de nevinovăție și a dreptului de a fi prezent la proces în cadrul procedurilor penale, care trebuia să fie implementată până în luna aprilie 2018.

Autoritățile de la București au fost înștiințate de către Comisia Europeană cu privire la declanșarea procedurii din cauza neimplementarii Directivei Europene 343 din 2016, iar în termen de două luni oficialii trebuie să anunțe ce măsuri iau.

Pe 19 decembrie 2017, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, anunța dacă România nu transpune Directiva europeană privind prezumţia de nevinovăţie în termen, riscă o procedură de infrigement, precizând însă că speră ca Parlamentul să adopte proiectul de lege.

"Directivele trebuie transpuse la termen şi corect. Din păcate, uneori, nu se realizează acest proces. Dacă nu transpunem la termen, intrăm în procedură de infrigement. Cu privire la această directivă, există riscul pentru că termenul este aprilie 2018", a declarat Tudorel Toader, la finalul lui 2017.

Potrivit textului directivei, persoanele anchetate penal sunt considerate nevinovate până la o sentință definitivă, iar autoritățile nu au dreptul de a face declarații care să contrazică acest fapt.

"Prezumția de nevinovăție ar fi încălcată în cazul în care declarații publice ale autorităților publice sau decizii judiciare, altele decât cele privind stabilirea vinovăției, se referă la o persoană suspectată sau acuzată ca fiind vinovată, atât timp cât vinovăția persoanei respective nu a fost dovedită conform legii. Aceste declarații și decizii judiciare nu ar trebui să reflecte opinia că persoana respectivă este vinovată. Acest fapt nu ar trebui să aducă atingere actelor de urmărire penală care urmăresc să probeze vinovăția persoanei suspectate sau acuzate, cum ar fi rechizitoriul, și nici deciziilor judiciare în urma cărora produce efecte o hotărâre suspendată, cu condiția respectării dreptului la apărare", se arată în directiva UE.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.