Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ștefan Oprea, ministrul pentru Antreprenoriat: 'Pentru programul Start-Up Nation 2018 pot fi depuse aproape 38.000 de proiecte'

Ministerul pentru IMM
Stefan Oprea

Pentru programul „Start-Up Nation 2018”, deschis joi, pot fi depuse aproape 38.000 de proiecte, dublu față de numărul de anul trecut, reiese din declarațiile făcute de Ștefan Oprea, ministrul pentru Antreprenoriat, joi, informează mediafax.

Citește și: S-ar fi AFLAT candidatul PSD-ALDE la prezidențiale! Cine ar fi cel care îl va înfrunta pe Klaus Iohannis (surse)

„La ora 10 și 2 secunde, primul aplicant își înscrisese parola și se înscrisese pe site în aplicație. La 12.45 avem înscriși peste 4.000 de aplicanți cu user și parolă. Sunt câțiva pași, iar acesta este primul: să îți creezi un cont cu o adresă de email care va rămâne pe toată durata de desfășurare a programului și prin care vom comunica cu toți viitori antreprenori. Vor primi confirmare pe adresa de email, iar apoi pot să introduce datele la planul de afaceri și celelalte anexe care sunt cerute astăzi în procedurile care sunt afișate pe site-ul nostru de foarte multă vreme. Până la 12.45, 1.401 proiecte erau depuse cu plan de afaceri cu tot. Mă aștept să avem anul acesta un număr aproape dublu de proiecte depuse, pentru că există încredere în Start-Up Nation. Start-Up Nation a scris o poveste de succes anul trecut”, a spus, joi Ștefan Oprea, ministrul Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat, în cadrul unei declarații de presă.

Pentru Start-Up Nation 2017, au fost înregistrate 19.297 de planuri de afaceri, dintre care au fost verificate 10.000 de planuri de afaceri şi semnate 8.444 de contracte. Dintre acestea din urmă au fost semnate 4.538 de contracte în domeniul producţiei, 595 de contracte în domeniul IT, 2.522 de contracte în domeniul industriilor creative şi 789 de contracte în domeniul serviciilor.

Aplicația Start-Up Nation 2018 a fost deschisă joi, la ora 10.00, după ce procedura de implementare a acestei ediții a programului a fost publicată în Monitorul Oficial. Aplicația rămâne deschisă timp de 30 de zile lucrătoare.

„Există suficient timp ca, până la 12 februarie, ora 19 să fie depuse toate proiectele pe care astăzi le-au lucrat sau le vor lucra în continuare cei care își doresc să devină antreprenori în România”, a detaliat Oprea.

La fel ca anul trecut, ținta este de a finanța 10.000 de start-up-uri prin program.

„Avem nevoie de stimulare a dezvoltării IMM-urilor. Au fost discuții în acest an despre prioritatea pe care am dat-o pe zone geografice. Eu cred, și cei din minister și cei din Guvernul României credem că inegalitatea este una dintre marile probleme pe pe care le avem astăzi, nu numai în România, ci în Europa și în lume. Politicile de coeziune sunt principala prioritate pe care o are România, acum în perioada imediat următoare, când vom deține președinția (n.red. – președinția rotativă a Consiliului Europei)”, a mai spus Oprea.

Demnitarul de la ministerul pentru IMM-uri a susținut că, în ciuda faptului că în prezent, bugetul de stat pentru 2019 nu este aprobat, pentru Start-Up Nation 2018 este asigurată finanțarea prin credite bugetare și credite de angajament pentru 10.000 de proiecte, în valoare fiecare de 200.000 de lei.

Alocația financiară nerambursabilă, de maximum 200.000 lei/beneficiar, poate reprezenta 100% din valoarea cheltuielilor eligibile, inclusiv TVA pentru societățile neplătitoare, aferente proiectului, conform MMACA.

Punctajul minim pentru a fi acceptat de principiu în vederea verificării administrative şi a eligibilităţii este de 50 de puncte din maximum 100 de puncte posibile.

Punctajul se vede automat pe aplicație, iar toate datele sunt introduse online. „Ideea că putem interveni asupra departajării altfel decât transparent nu există. Totul se întâmplă transparent. Totul se întâmplă pe aplicație”, a subliniat Oprea.

În cursul zilei de joi, timp de 7 minute aplicația nu a funcționat, deoarece a căzut site-ul unde este găzduită, ca urmare a numeroaselor cereri depuse.

Start-up-urile din județele unde numărul de firme la 100 de locuitori este sub media europeană primesc un punctaj mai mare decât cele din restul zonelor.

„Acolo unde lucrurile funcționează, unde afacerile se mișcă suntem deja în transparență cu Legii incubatoarelor de afaceri, suntem în dezbatere în Parlament cu Legea francizei. Venim cu alte programe și altă parte de legislație care vine să stimuleze partea de scale-up, de finanțare, de nevoie de finanțare a celor care au debutat în afaceri”, a mai spus Oprea.

Spre deosebire de anul trecut, în noua ediție, cei care obțin finanțarea pot solicita un avans de 30% cu garanții, iar printre cheltuielile eligibile sunt cele pentru chirii și servicii de contabilitate. În plus, pentru Start-Up Nation 2018, a fost eliminată obligația de a realiza achizițiile prin procedura de achiziții publice.

„Am scos toată procedura referitoare la achiziții publice, pentru că este evident că antreprenorul știe cel mai bine cum să cheltuie cu folos cei 200.000 de lei. Raportul preț-calitate pentru produsele, echipamentele pe care dorește să le achiziționeze, antreprenorul știe cum să facă lucrul acesta. Cu certitudine, oricare antreprenor își dorește să obțină cel mai mult contra acestei sume și el va căuta mai mult decât trei oferte. Atunci, nu mai există această obligativitate de a crea hârtii doar de dragul de a crea hârtii”, a menționat Oprea.

Cei care nu mențin timp de doi ani numărul de locuri de muncă pentru care au primit finanțarea vor trebui să returneze toți cei 200.000 de lei.

„Vreau să fac un apel la toți cei care vor să devină antreprenori să gândească foarte bine planurile de afaceri, numărul de locuri de muncă pe care le pot crea să fie sustenabil, pentru că am constat că sunt și unii consultanți mai puțin doritori de a da sfaturi cinstite, corecte și care, pentru a putea încasa acel bonus pentru rezultat insistă pentru un număr foarte mare de locuri de muncă. Dacă mă uit la datele statistice din 2017, la cele 8.444 de contracte semnate erau aproape 21.000 de locuri de muncă înseamnă că au fost 2 virgulă (n.red. – locuri de muncă create), înseamnă sub trei locuri de muncă pe firmă create. Cred că acolo este un loc într-o zonă de confort pentru cine care debutează astăzi în afaceri în România”, a precizat Oprea.

De altfel, ministrul pentru Antreprenoriat a completat că o altă prioritate a Start-Up Nation 2018 este crearea de locuri de muncă „sustenabile, bine plătite”.

Pot beneficia de prevederile Programului Start-Up Nation 2018 societățile înființate după data de 30 ianuarie 2017, care activează în domeniul producției, industriilor creative, serviciilor și comerțului. Pentru a participa la program, societățile trebuie să creeze cel puțin un loc de muncă cu normă întreagă pe perioadă nedeterminată și să mențină locul de muncă ocupat cel puțin doi ani după finalizarea implementării proiectului.

Schema de minimis „Start-Up Nation 2018” are ca obiective principale stimularea înființării și dezvoltării întreprinderilor mici şi mijlocii și îmbunătăţirea performanţelor economice ale acestora, cu prioritate în zonele geografice mai puțin dezvoltate economic, în care densitatea IMM-urilor este redusă comparativ cu media europeană, crearea de noi locuri de muncă și inserția pe piața muncii a persoanelor defavorizate, șomerilor și absolvenților.

Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat a mai anunțat că, pentru plăţile efectuate în valută, conversia se face la cursul de schimb al Băncii Naționale a României, valabil pentru ziua publicării Ordinului de aprobare a schemei de ajutor de minimis în Monitorul Oficial al României.

Procedura de implementare a programului Start-Up Nation poate fi studiată accesând link-ul: start-up-nation-2018 www.aippimm.ro/categorie/programe/programul-start-up-nation-2018 .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.