Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Tehnocrații la inundații - dramă în 2 acte

deputat Andrei Sava

Prolog:

Înscăunat la Palatul Victoria în urma unei tragedii de mari proporții, guvernul tehnocrat a fost ferit în ultimul an de zile de evenimente de genul ”Colectiv” sau ”Apuseni”. Cu toate acestea, tehnocrații au avut posibilitatea să își demonstreze ”priceperea” în gestionarea unor situații de criză de o amploare mai mică, dar relevante pentru numeroși cetățeni români. La fel ca în cazul crizelor din sistemul sanitar, tehnocrații au probat incompetență și nepăsare și în problema inundațiilor care, vorba președintelui Iohannis, ne-au luat prin surprindere și anul acesta.

Actul I

La începutul lunii iunie 2016, chiar după alegerile locale, aveau loc inundații în mai multe județe din țară, cu numeroase pagube materiale. Conform relatărilor de la acel moment, fenomenele meteorologice periculoase afectaseră aproape 700 de locuințe din 13 județe, aproape 1700 de  anexe gospodărești din 15 județe, 32 de școli, cămine culturale și săli de sport din 8 județe, aproape 700 de poduri și podețe, peste 18 mii hectare și terenuri agricole. Bilanțul de mai sus nu l-a impresionat suficient pe premierul Cioloș astfel încât acesta să decidă că prezența lui este necesară și în teren. În schimb, l-a însărcinat pe purtătorul de cuvânt de la acel moment să transmită opiniei publice că ”premierul nu este cazul să se plimbe cu barca în zonele inundate, atâta vreme cât la nivelul MAI activitatea se desfășoară în bune condiții”, răspunzând astfel criticilor tot mai asidue privind neimplicarea și lipsa de compasiune a autorităților de la Palatul Victoria. Pesemne guvernul tehnocrat era mai preocupat să evalueze scorul dezastruos obținut de proxy-ul PNL la recentele alegeri locale decât să se implice activ în mobilizarea tuturor resurselor pentru gestionarea acestei crize.

Actul II

Scena I

Miercuri, 12 octombrie a.c., Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor a emis o avertizare cod roşu de inundaţii care viza judeţul Galaţi. După prânz, noul purtător de cuvânt al Guvernului anunța public că premierul Cioloș este în legătură permanentă cu instituțiile abilitate în gestionarea efectelor precipitațiilor și atenționa că situația este ”în dinamică”. După care..liniște totală. Premierul Cioloș nu a simțit nici de această dată nevoia de a vedea efectele inundațiilor din altă parte decât din biroul de la Palatul Victoria. Avea alte priorități, de exemplu să ”gândească” și să anunțe în media așa-zisul ”proiect Cioloș”, o platformă politică pe care să o paraziteze PNL și USR în campania electorală.

Scena II

În acest timp, celălalt Palat important sesizează somnolența administrativă a tehnocraților (sau observă un nou moment potrivit pentru a ocupa dezbaterea publică) și ia atitudine. Astfel, joi 13 octombrie, președintele Iohannis critică la modul general autoritățile pentru gestionarea situațiilor de criză, dar toată lumea avizată înțelege că cel arătat cu degetul este guvernul tehnocrat. ”Noi suntem ţara care tot timpul este luată prin surprindere. Inundaţiile ne iau prin surprindere. Sigur, nimeni nu poate să prevină ploaia, dar putem să construim un baraj şi putem să decolmatăm albiile. Aproape invariabil prima ninsoare ne ia prin suprindere, cu toate că ştim că, de regulă, vine iarna şi putem să angajăm firme care se ocupă de deszăpezire în timp util, dar n-o facem", a declarat mai precis președintele.

Scena III – a ”țapului ispășitor”

Premierul Cioloș reacționează joi, într-o emisiune TV, la aceste critici și la nemulțumirile tot mai mari privind neimplicarea autorităților guvernamentale în gestionarea inundațiilor. Declarația sa este trecută cu vederea, adevărata miză a prezenței sale în emisiune fiind lansarea la apă a ”proiectului Cioloș”, platforma care oficializează prezența sa de facto în campania electorală alături de PNL și USR.  Pentru cei interesați totuși și de reacția premierului la criticile legitime privind inacțiunea la inundații, să o consemnăm ad-litteram: ”Avem proceduri. Probabil că lucrurile trebuie luate etapă cu etapă şi, ştiţi, peste tot, dincolo de legi, dincolo de proceduri, dincolo de scripte, e vorba de oameni… Trebuie formate şi nişte reflexe. Avem oameni buni la IGSU, câteodată, din păcate, se aşteaptă totdeauna ordine de sus pentru a interveni. Există, probabil, o mai puţin bună coordonare la nivel local şi din cauza asta apar întârzieri în intervenţie. Odată ce dispozitivul este pus în practică, lucrurile merg. Dar ne ia prin surprindere, probabil, şi din cauza asta, a modului un pic prea ierarhic, formal din acest punct de vedere. Cu alte cuvinte, alții sunt de vină, trebuie găsit un țap ispășitor. Și el este găsit chiar a doua zi, vineri, când prefectul de Galați este demis și înlocuit cu un apropiat al PNL, ce surpriză!

Epilog

În urma inundațiilor catastrofale din județul Galați, 1300 de persoane au fost evacuate, 750 de gospodării au fost avariate iar în toate cele 22 de localități afectate de viitură apa nu mai este bună de băut. Sunt doar niște cifre seci care nu pot cuprinde integral drama a mii de oameni pentru care viața nu va mai fi la fel de acum înainte. Oameni care ar fi așteptat un semn de bunăvoință și din partea guvernanților ascunși în turnul de fildeș de la Palatul Victoria. Oameni care poate au crezut cândva în politica ”altfel” a tehnocraților dar au trăit pe propria piele ”materializarea” acestei politici.

În loc de concluzie

Nu sunt adeptul operațiunilor cinice de P.R. în cazul gestionării crizelor sau tragediilor cu care se confruntă an de an țara noastră. Cu toate acestea, nu pot fi de acord nici cu acest monument de nepăsare cu care tehnocrații au tratat drama românilor afectați de inundații și în iunie și săptămâna aceasta. Există nenumărate exemple cu lideri mult mai importanți ca actualul premier care nu au ignorat acest imperativ și au mers în mijlocul sinistraților pentru a impulsiona autoritățile în intervenția lor sau doar pentru a le spune celor afectați o vorbă bună. Dacă au putut Angela Merkel în 2006 și 2013, Gerhard Schroder in 2002, David Cameron în 2014, Francois Hollande în 2013 sau Barack Obama în 2012, ar fi putut și Dacian Cioloș sau măcar ministrul său de interne dispărut în aceste zile să fie prezenți în teren. Poate o vor face zilele următoare dacă le va permite agenda încărcată. Dar răul este deja făcut. Pentru miile de gălățeni afectați de această dramă guvernul tehnocrat este sinonim cu incompetența și nepăsarea. Mai sunt mai puțin de 2 luni până când majoritatea românilor vor consacra această realitate în alegerile parlamentare. Un guvern cu PSD în frunte nu va avea cu siguranță un astfel de comportament cinic în adresarea situațiilor de criză.

COMENTARIUL ESTE ASUMAT DE AUTOR
ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.