Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

„Tehnocratul” Victor Ponta îl contrazice pe PSD-istul Teodorovici pe tema Codului Fiscal

Din păcate nici în cel de-al doisprezecelea ceas în Guvernul Ponta nu există un punct de vedere comun cu privire la compensarea golurilor de venituri care se vor înregistra în urma aplicării măsurilor de relaxare fiscală cuprinse în noul Cod Fiscal. „Tehnocratul” Victor Ponta așa cum îi place să se prezinte de la venirea din vacanță spunea acum câteva săptămâni că are bani suficienți în buget pentru a putea aplica măsurile de reducere de impozite și taxe începând cu 1 ianuarie 2016. Victor Ponta dădea ca exemplu faptul că încasările de pe primul semestru 2015 sunt mai mari cu 11,9 miliarde față de aceiași perioada din anul precedent. Astăzi același „tehnocrat” susținea că măsurile de relaxare fiscală cuprinse în noul Cod Fiscal se pot aplica deoarece pe primele 7 luni ale anului 2015 s-a înregistrat un excedent de 7,4 miliarde lei. În schimb ministrul de Finanțe Eugen Teodorovici numit de Liviu Dragnea ca reprezentant al PSD-ului la discuțiile tehnice din 20 august 2015 a susținut ca unica soluție pentru acoperirea golului de venituri în urma relaxării fiscale cuprinse în noul Cod Fiscal este majorarea deficitului bugetar.

Este clar că Guvernul Ponta manifestă lipsă de responsabilitate și profesionalism privind implementarea măsurilor de relaxare fiscala pe care le așteaptă milioane de români.  Cum poți să susții că încasările suplimentare din 2015 față de 2014 pot fi utilizate pentru a acoperi golul de venituri ca urmare a implementării măsurilor de relaxare fiscală începând cu 1 ianuarie 2016 atât timp cât și cheltuielile din 2015 sunt mai mari decât cele  din 2014. Mai grav este că Victor Ponta  se laudă cu un excedent de 7,4 miliarde pe primele 7 luni din anul 2015, știind că acesta este realizat în urma tăierii masive a cheltuielilor cu investițiile publice. Deși toată lumea îi spune lui Victor Ponta că este o greșeală tăierea banilor de la investiți el continua să aplice această politică dezastruoasă pentru mediul de afaceri, pentru locurile de muncă din sectorul privat și pentru puterea de cumpărare a românilor. Din păcate toate beneficiile pe care ar trebui să le obțină românii în urma reducerii tva de la 24% la 9% la alimente sunt anulate prin tăierea banilor de investiții publice. Orice tăiere a banilor de la investiții înseamnă mai puține locuri de muncă și salarii mai mici în sectorul privat. Îi readucem aminte lui Victor Ponta că investițiile publice în 2011 au reprezentat unul din motoarele principale de creștere economică.

Nici soluția propusă de ministrul de Finanțe Teodorovici privind creșterea deficitului bugetar pentru a acoperi golul de venituri în urma aplicării măsurilor de relaxare fiscală nu reprezintă cea mai bună soluție deoarece România va trebui să se împrumute și mai mult în perioada următoare. România în momentul de față a ajuns la acel prag de 40% din PIB privind datoria publică iar orice depășire al acestui prag reprezintă o vulnerabilitate pe termen mediu.

Victor Ponta și ministrul de Finanțe Eugen Teodorovici trebuie să înțeleagă că nu procentul datoriei publice în PIB este important ci capacitatea țării de a rambursa împrumuturile. Reprezentanții BNR și alți specialiști ne spun că datoria României este sustenabilă la nivelul de maxim 40% din PIB. Dacă această datorie va fi depășită este posibil ca România să își piardă credibilitate pe piețele financiare. Ar fi grav ca România să ajungă la nivelul de credibilitate din 2008 când nu se mai putea împrumuta nici de la băncile cu capital românesc.

COMENTARIUL ESTE ASUMAT DE AUTOR
ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.