Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Theresa May, corigentă la Brexit

Ipsos Mori

Ultima întâlnire dintre Michel Barnier, negociatorul UE și David Davis, ministrul britanic pentru Brexit s-a încheiat fără progrese notabile. Barnier a anunțat că nu s-a ajuns la „convergență” nici în ceea ce privește „factura Brexit” (suma cerută de UE pentru proiectele începute împreună) nici în ceea ce privește statutul cetățenilor europeni ce vor rămâne în Marea Britanie.

Lipsa de convergență este un fel amabil de a spune că nu s-a făcut nici un progres. Britanicii recunosc, în mod vag, că există obligații legate de despărțire, dar nu au ajuns în punctul în care să propună cifră. În problema euro-cetățenilor, Theresa May a venit cu o „ofertă generoasă” pe care, însă, partenerii europeni au găsit-o ca fiind doar decentă în intenții și vagă în detalii.

Davis, încercând să vină cu un mesaj optimist la final, a fost poate și mai explicit, spunând că s-au făcut progrese în... înțelegerea reciprocă a pozițiilor.

Atitudinea britanicilor îi irită pe europeni. Aceștia consideră că pozițiile lor sunt extrem de clare. Trebuie să existe un aranjament financiar. Trebuie să existe un aranjament privind europenii prezenți în Marea Britanie. Abia după aceea se va discuta un acord comercial. Negăsind înțelegere la negociatorii britanici, europenii comunică aceste mesaje frenetic și „pe surse” în presă, doar-doar vor reuși să transmită mesajul. Ultima poziție neoficială este aceea că UE se pregătește să înghețe informal discuțiile până ce britanicii își pun ordine în propria ogradă și vin cu o contra-ofertă clară.

Pentru guvernul conservator al Marii Britanii, acceptarea explicită a cerințelor UE ar fi aproape o sinucidere politică. Campania pro-Brexit a susținut că părăsirea UE va aduce bani și va ajuta la controlul migrației. Uniunea cere ca țara să dea bani și să accepte migrații existenți. Și asta numai ca să ajungă să discute un tratat comercial care, la rândul lui, va impune noi concesii în ceea ce privește suveranitatea britanicilor.

Nu este surprinzător că guvernul și partidul de guvernare dau din colț în colț. Unele voci încă mai încearcă să țină în viață un slogan al Theresei May, conform căreia eșuarea în stabilirea unui acord comercial este mai bună decât un acord prost.

Însă un raport recent, citat de Business Insider sugerează altceva. În lipsa unui tratat bunurile exportate de Marea Britanie ar suporta bariere tarifare iar piesele și materia primă de import ar începe să ajungă cu întârziere. Poate cea mai lovită industrie ar fi cea financiară care ar pierde accesul privilegiat la zona euro.

Din punct de vedere economic, specialiști așteaptă continuarea căderii lirei sterline, inflație, scăderea consumului intern și scăderea încrederii mediului de afaceri, toate rezultând în recesiune economică.

Pe plan legal sunt așteptate probleme de înlocuire a legislației europene cu noi legi britanice iar unele contracte pe termen lung, precum și unele aranjamente internaționale vor fi puse sub semnul întrebării.

Toate aceste probleme se vor risca să aducă haos în politica internă și deteriorare a încrederii internaționale de care se (mai) bucură Marea Britanie.

Deja Theresa May, liderul guvernului se „bucură” de o rată de aprobare de doar 34%. 59% dintre britanic sunt nemulțumiți de activitatea sa, conform unui sondaj Ipsos Mori . Asta duce la o rată de aprobare netă (mulțumiți-nemulțumiți) de -25%.

Între premierii pentru care s-a măsurat gradul de satisfacție în prima lună după alegeri, Theresa May este cea mai prost plasată în istoria sondajelor.

content-image

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.