Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Toaleta revoluționară care transformă excrementele în bani: Cât trebuie să 'produci' pentru a câștiga monedele virtuale Ggool

Toaleta care transformă fecalele in monedă virtuală

Profesorul sud-coreean Cho Jae-Weon a dezvoltat o toaletă revoluționară care transformă deșeurile umane în energie și recompensează utilizatorii cu monedă digitală. Cele 500 g de fecale zilnice ale fiecărei persoane sunt transformate în 50 de litri de gaz metan, producând 0,5 kWh de energie. Utilizatorii acestei toalete inovatoare câștigă Ggool, o monedă digitală denumită pe bună dreptate "moneda de rahat".

 

Folosirea toaletei îți poate plăti cafeaua. Sau îți poți cumpăra banane la o universitate din Coreea de Sud, unde deșeurile umane sunt folosite pentru a ajuta la alimentarea cu energie a unei clădiri.

Cho Jae-weon, profesor de inginerie urbană și de mediu la Institutul Național de Știință și Tehnologie din Ulsan (UNIST), a proiectat o toaletă ecologică conectată la un laborator care folosește excrementele pentru a produce biogaz și compost.

Toaleta BeeVi - un portmantou al cuvintelor bee (albină) și vision (viziune) - utilizează o pompă de vid pentru a trimite fecalele într-un rezervor subteran, reducând astfel consumul de apă. Acolo, microorganismele descompun deșeurile în metan, care devine o sursă de energie pentru clădire, alimentând o sobă cu gaz, un boiler de apă caldă și o celulă de combustibil cu oxizi solizi, potrivit Reuters.

"Dacă ne gândim, fecalele au o valoare prețioasă pentru a face energie și compost. Eu am pus această valoare în circulație ecologică", a declarat Cho.

Poți cumpăra cafea sau cărți cu aceste monede virtuale

 

O persoană obișnuită defecă aproximativ 500 g pe zi, care pot fi transformate în 50 de litri de gaz metan, a declarat inginerul de mediu. Acest gaz poate genera 0,5kWh de electricitate sau poate fi folosit pentru a conduce o mașină pe o distanță de aproximativ 1,2 km (0,75 mile).

Cho a conceput o monedă virtuală numită Ggool, care înseamnă miere în coreeană. Fiecare persoană care folosește toaleta ecologică câștigă 10 Ggool pe zi. Studenții de la universitatea sud-coreeană pot folosi moneda pentru a cumpăra bunuri în campus, de la cafea proaspăt preparată la tăiței instant, fructe și cărți. Studenții pot lua produsele pe care le doresc de la un magazin și pot scana un cod QR pentru a plăti cu Ggool.

"Mă gândisem doar că fecalele sunt murdare, dar acum sunt o comoară de mare valoare pentru mine", a declarat Heo Hui-jin, studentă postuniversitară, la piața Ggool.

 

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.