Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Tot mai mulți oameni au nevoie de ochelari de vedere

Zumi.md
ochelari soare

În prezent, lumea se confruntă cu o „epidemie” a problemelor oculare, iar din ce în ce mai mulți oameni au nevoie de ochelari de vedere.

Citește și: Analizele medicale care te ajută să ai mereu un corp sănătos

Termenul de „epidemie” se referă de obicei la răspândirea necontrolată și periculoasă a unei boli infecțioase. Câteva exemple sunt virușii HIV/ SIDA și Ebola, care au curmat multe vieți într-un timp relativ scurt. Dar acest termen poate desemna și orice afecțiune care se răspândește rapid de la o regiune la alta. De aceea cercetătorii1 consideră că ne confruntăm cu o epidemie a miopiei, având în vedere că bolile oculare au crescut spectaculos în ultimele decenii.

Hipermetropia afectează 8% dintre copiii sub 6 ani, iar astigmatismul între 30 și 60% din vârstnici, potrivit doc.ro. De aceea și piața ochelarilor de vedere a crescut vertiginos, ajungând la un capital global de peste 130 de miliarde de dolari americani.

Miopia este o afecțiune oculară în care ochiul este alungit, iar razele de lumină nu se întâlnesc pe retină, ci în fața acesteia. Fasciculele care trec prin cornee, pupilă și cristalin ar trebui să se întâlnească într-un singur punct pe partea din spate a ochiului, numită retină. De acolo, informația pleacă spre creier prin nervul optic, și este descifrată drept o imagine încețoșată, mai ales dacă obiectul privit se află la distanță de privitor.

O altă opțiune, pentru persoanele cu miopie mai severă, este intervenția chirurgicală asupra corneei, pentru a modifica factorul de refracție. Cazurile foarte severe de miopie pot duce la alte afecțiuni oculare, precum glaucomul, detașarea retinei sau cataracta.

Deși cauzele exacte nu sunt cunoscute, factorii de risc pentru miopie sunt atât factorii genetici, cât și factorii de mediu, precum „munca de aproape”. Prin acest termen se înțelege efectuarea de activități ce necesită o bună vedere de aproape (până la nivelul brațelor întinse), precum cititul, scrisul, jocurile video, studiatul, cântarea la un instrument etc. În trecut, munca de aproape era învinovățită pentru miopie; cu cât o persoană își concentra vederea pe obiectele din imediata apropiere, cu atât avea mai mari dificultăți în a vedea lucrurile din depărtare. Însă noile cercetări indică spre alți factori corelați.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.