Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Transelectrica îşi creşte semnificativ capacitatea transfrontalieră începând cu 1 ianuarie 2021

www.magnanews.ro
energie electrică

Compania Naţională de Transport al Energiei Electrice Transelectrica, în calitate de operator de transport şi sistem, asigură începând cu 1 ianuarie 2021 o capacitate transfrontalieră semnificativă cu ţările cu care funcţionează interconectat - Bulgaria, Ungaria, Serbia şi Ucraina - de 2.800 MW la export din România şi de 3.000 MW la import, potrivit Agerpres.

La începutul anului 2020, capacitatea transfrontalieră asigurată de România se situa în jurul valorii de 2200 MW export/import, se arată într-un comunicat al Transelectrica, remis joi AGERPRES.

Prin amplul program investiţional în care s-a angajat compania, în următorii cinci ani, această capacitate transfrontalieră se va dubla, ceea ce va permite dezvoltarea pieţelor de energie electrică cuplate la nivel european, contribuind astfel la atingerea obiectivelor Uniunii Europene, "Piaţa internă de energie electrică" şi "Energie curată pentru toţi europenii".

"Consolidarea reţelei electrice de transport cu accent pe creşterea capacităţii de interconexiune reprezintă unul dintre obiectivele prioritare pe care ni le-am asumat. România, prin Transelectrica, este parte din reţeaua electrică europeană şi are misiunea de a asigura atât securitatea energetică naţională, cât şi securitatea energetică europeană. Avem în derulare investiţii importante care vor contribui la dublarea capacităţii transfrontaliere până la 1 ianuarie 2026, astfel încât să fie în acord cu cerinţele europene. Ţinta este de peste 5.000 MW", a declarat Cătălin Niţu, director general executiv al CNTEE Transelectrica.

Citește și: Fostul militar britanic Lishman INTRĂ iar sub TUNUL DIICOT, după dosarul Ayahuasca - Este anchetat într-un nou dosar pentru evaziune și spălare de bani

Linia Electrică Aeriană 400 kV Oradea Sud - Nădab, o investiţie de patru milioane de lei, a fost pusă miercuri în funcţiune, făcând astfel posibilă intrarea în exploatare comercială a întregului tronson de 400 kV Oradea Sud - Nădab - Bekescsaba (Ungaria), informează Transelectrica.

Practic, realizarea acestui tronson de linie va permite creşterea capacităţii transfrontaliere cu Ungaria la 1.000 MW. Investiţia a fost finalizată cu şase luni înainte de termenul contractual, lucrările fiind executate de compania Electromontaj Bucureşti.

Proiectul Liniei Electrice Aeriene 400 kV Oradea Sud - Bekescsaba (Ungaria), o investiţie totală de peste 87 de milioane de lei, a fost dat în folosinţă parţial începând cu anul 2008 şi anume tronsonul de dublu circuit, LEA 400 kV Nădab - Bekescsaba (Ungaria) cu o lungime de 60 de kilometri, din care pe teritoriul României 22 de kilometri, simultan cu LEA 400 kV Arad - Nădab.

Tronsonul LEA 400 kV Oradea Sud - Nădab are o lungime totală de 72 de kilometri.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.