Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Tranzacţionările online, impulsionate de pandemie, arată un raport

Pixabay
cazino tastatura online

Criza COVID-19 a accelerat tendinţa digitalizării din ultimii ani, aducând în prim plan o serie de oportunităţi, dar şi de riscuri, potrivit unui raport al Autorităţii de Supraveghere Financiară, potrivit Agerpres.

Conform ESMA (Autoritatea Europeană pentru Valori Mobiliare şi Pieţe), companiile din domeniul financiar folosesc analizele de date şi machine learning pentru o serie de activităţi cum ar fi: administrarea riscului, detectarea fraudelor, cercetarea în zona clienţilor şi stabilirea de strategii de investiţii, relevă cel mai recent Raport de tendinţe şi riscuri pe pieţele financiare elaborat de Autoritatea de Supraveghere Financiară.

Oportunităţile digitalizării sunt clare, serviciile financiare devenind mai rapide, mai ieftine, mai transparente şi mai eficiente. Cu toate acestea, există riscuri, fiind dificil de explicat clienţilor o investiţie sau un împrumut bazate pe algoritmi.

Citește și: Ministrul Justiției: Am transmis la Guvern proiectul de deființare al SIIJ - Avizul CSM este consultativ iar după analiză am decis

Un prim efect al digitalizării accentuate este intrarea firmelor BigTech în zona financiară, beneficiind de avantaje competitive cum sunt reţelele vaste de clienţi, accesul la finanţări ieftine şi capacitatea de a gestiona valul de digitalizare. O altă tendinţă observată în timpul pandemiei COVID-19 a constat în creşterea tranzacţionărilor online de către investitorii de retail, mulţi dintre aceştia încercând să profite de volatilitatea pieţelor financiare.

În raport se menţionează că ESMA împreună cu autorităţile naţionale competente monitorizează atent noile evoluţii şi analizează oportunitatea implementării unor noi acţiuni de supraveghere. La nivel european, Autoritatea Europeană pentru Valori Mobiliare şi Pieţe a început să folosească datele disponibile, raportate în baza prevederilor legale, pentru a monitoriza riscurile pieţelor financiare. De asemenea, Comisia Europeană a iniţiat anumite propuneri legislative în zona activelor cripto şi tehnologiilor DLT.

Potrivit raportului ASF, începând cu luna ianuarie 2021, contagiunea a început să scadă uşor, ca urmare a introducerii programului de vaccinare în Uniunea Europeană, care a contribuit la reducerea incertitudinii şi a generat un climat pozitiv pe burse. Tendinţa de scădere a continuat şi la începutul lunii februarie. Activitatea investiţională la bursa de valori locală a crescut în luna ianuarie a acestui an cu 6,1% comparativ cu ianuarie 2020.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.