Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Tudor Chirilă – victimă a unui fake news?

tudor chirila boicot

“Tudor Chirilă, victima unui fake news electoral”, a titrat de curând o parte a presei. În fapt, Tudor Chirilă a fost victima propriei lipse de umor – și a lipsei oricărei dorințe de a se confrunta onest cu propria atitudine și propria conștiință.

Despre ce a fost vorba? A circulat pe net un citat în care Tudor Chirilă afirma următoarele: „Nu mă duc la referendum pentru că nu sunt orb și văd destul cât nu vreau să girez o imensă manipulare”. Spusele erau de dinaintea referendumului pentru familie, iar citatul a fost însoțit de comentarii sarcastice, de tipul: „Un îndemn al lui Tudor Chirilă de dinaintea unui referendum...” sau „În sfârșit o atitudine normală, i-a venit mintea la cap.”

Fie că a înțeles sau nu ironia, Tudor Chirilă a comentat pe pagina de Facebook că „mârșăvia PSD nu cunoaște limite” și a adăugat că „pe 26 mai merg la vot atât la europarlamentare, cât și pentru referendum, pentru că nu vreau să fiu condus de infractori.” Oana Pellea a comentat și ea pe Facebook, cerând raportarea la Facebook a celor care au distribuit aceste meme.

În fapt, un asemenea îndemn și o asemenea autovictimizare sunt ridicole. Nu știu dacă cei care au cerut raportarea la Facebook a acelor postări sarcastice își dau seama că au cerut, de fapt, tocmai raportarea unor falsuri și manipulări lansate de Tudor Chirilă, de Oana Pellea și de alții înaintea referendumului pentru familie. Manipulări precum faptul că puterea ar fi putut să profite de întrebarea din octombrie ca să modifice Constituția după bunul plac, sau că referendumul din octombrie ar fi fost un exercițiu de care profitau partidele aflate la guvernare. Iar o parte a presei s-a grăbit să preia mesajul autovictimizant al lui Tudor Chirilă, fără să facă un minim efort să înțeleagă contextul evident al postărilor sau să îi contacteze, măcar, pe unii dintre cei care le-au distribuit.

Memele care au circulat au scos în evidență dubla măsură bătătoare la ochi a unor „influenceri” care, în mod clar, cel puțin într-una dintre situații (în octombrie sau acum) nu au jucat sau nu joacă deloc onest. Ne putem întreba, exact în logica acelor manipulări: dacă referendumul din octombrie a fost un exercițiu de care profitau partidele aflate la guvernare – de ce nu ar fi și referendumul din mai tot un exercițiu de care profită partidele aflate la guvernare? Deoarece, la fel ca în octombrie, tot PSD (partidul majoritar) este organizatorul tehnic al referendumului.

__

Comentariu de Gabriel Popa, invitat

COMENTARIUL ESTE ASUMAT DE AUTOR
ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.