Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Tudorel Toader pregătește RECURS ÎN INTERESUL LEGII: Cine sunt pușcăriașii care pot fi ELIBERAȚI

Inquam Photos / George Calin
tudorel toader

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat marţi că are obligaţia ca, în măsura în care este necesar, să contribuie la îmbunătăţirea proiectului legii graţierii, care a trecut de Senat şi se află în dezbatere la Camera Deputaţilor.

El a adăugat că nu lucrează la un alt proiect privind graţierea, atât timp cât există unul.

Citește și: Un fost ofițer SRI detoneză BOMBA! Unde acționează firmele acoperite ale Serviciului – ce SCOP SUPREM avea Statul Paralel al lui Coldea

"Proiectul de lege privind graţierea a trecut de Senat. Când a plecat de la Ministerul Justiţiei eu nu eram acolo, eu nu pot să iniţiez astăzi un proiect de lege, pentru că el există şi jumătate din drumul legislativ l-a parcurs. Eu nu am o dorinţă legată de legea graţierii, eu am o obligaţie ca, în măsura în care este necesar sau apare necesar, să contribui, în limita competenţelor mele, la îmbunătăţirea legii. Vă dau un exemplu: articolul 1 spune că se graţiază în întregime pedepsele şi măsurile educative privative de libertate de până la 5 ani, inclusiv cele pronunţate de către instanţele de judecată. Dar întrebarea mea, alea dinainte de virgulă cine le-a pronunţat? Tot instanţele de judecată", a spus Toader, la Palatul Parlamentului.

Ministrul a adăugat că mai sunt astfel de exemple cu privire la posibile îmbunătăţiri ale proiectului de lege.

Citește și: Probleme serioase pentru GIGANȚII din telefonie! Ce jucător de-abia intrat pe piață oferă abonamente cu 2 euro

Tudorel Toader a declarat că a cerut toate hotărârile judecătoreşti în baza cărora există în penitenciare deţinuţi aflaţi în prelungirea liberării condiţionate, după îndeplinirea condiţiilor legale, iar dacă va observa o practică neunitară în interpretarea şi aplicarea Codului penal va face demersuri pentru a iniţia un recurs în interesul legii.

"Eu am vizitat multe penitenciare, am luat măsuri concrete atunci, în timpul deplasării cu directorii penitenciarelor. Trebuie să cunosc realitatea ca să fac o foaie de parcurs adecvată şi să iau măsurile oportune şi necesare. Majoritatea deţinuţilor spun că li se amână liberarea condiţionată fără niciun motiv. Noi nu trebuie să luăm de bun ceea ce spun ei, dar nici nu trebuie să negăm ce spun ei. Eu am cerut şi astăzi am vorbit cu directorul ANP să îmi dea toate hotărârile judecătoreşti în baza cărora astăzi în penitenciare avem deţinuţi aflaţi în prelungirea liberării condiţionate, după îndeplinirea condiţiilor legale. Nu ştiu care va fi rezultatul, dar dacă va fi o practică neunitară în interpretarea şi aplicarea dispoziţiilor de la 99 până la 106 din Codul penal atunci fac demersuri legale pentru a iniţia un recurs în interesul legii, ca Înalta Curte să dea o dezlegare obligatorie şi în felul ăsta şi deţinuţii în procedura de liberare condiţionată să se bucure de un tratament egal în faţa legii", a explicat Toader, la Palatul Parlamentului.

Citește și: SURPRIZĂ! Cum a obținut Mihai Fifor, propunerea PSD pentru Apărare, peste 100.000 de euro în mai puțin de o lună, în 2017

El a adăugat că, dacă există o practică neunitară în aceeaşi speţă, în aceeaşi procedură, adică judecătorii aplică diferit aceeaşi normă legală, dacă este un fenomen, există acest mecanism regulator prin care Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pronunţă un recurs în interesul legii.

Citește și: După călătoriile studenților, CFR vine cu o nouă GRATUITATE! .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.