Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Turcia, condamnată la CEDO pentru arestarea jurnaliștilor după puciul eșuat: 'S-au bazat pe simpla suspiciune și nu pe motive plauzibile'

Erdogan

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a condamnat marți Turcia pentru că a plasat în arest preventiv în 2016 jurnaliști din cotidianul de opoziție Cumhuriyet, suspectat de Ankara că a făcut „propagandă” pentru organizații „teroriste”, relatează France 24.

„Arestarea preventivă impusă reclamanților în cadrul procedurilor penale inițiate împotriva lor (...) constituie o ingerință în exercitarea dreptului lor la libertatea de exprimare”, a reținut în hotărârea sa Curtea de ședință la Strasbourg și îi vizează pe 10 jurnaliști, inclusiv fostul redactor-șef Murat Sabuncu.

Plasat în arest preventiv în noiembrie 2016, unul dintre reclamanți, de exemplu, nu a fost eliberat decât în ​​aprilie 2018.

Arestarea și detenția lor provizorie, la câteva luni după lovitura de stat eșuată din iulie 2016 împotriva președintelui Recep Tayyip Erdogan, a avut loc din cauza „liniei editoriale urmată de cotidianul Cumhuriyet, în articolele sale și în rețelele sociale criticând anumite politici guvernamentale ”, reamintește Curtea într-un comunicat de presă.

Pentru a justifica detenția lor, justiția turcă a considerat atunci „că există suspiciuni puternice potrivit cărora părțile interesate erau responsabile pentru activitățile permanente ale cotidianului Cumhuriyet constând în publicitate și propagandă a organizațiilor teroriste”, continuă CEDO.

Citeste si: VIDEO - Tulburări puternice în Armenia, după capitularea rușinoasă: Președintele Parlamentului a fost SNOPIT în bătaie

Aceștia au fost acuzați în special de a face propagandă pentru Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK) sau FETÖ, un acronim pentru rețeaua predicatorului Fethullah Gülen acuzat de Ankara că a instigat la lovitura de stat avortată din 2016.

Arestarea lor și continuarea arestării preventive „s-au bazat pe simpla suspiciune și nu pe motive plauzibile”, subliniază jurisdicția.

Observă că „intervențiile pentru care reclamanții au fost considerați responsabili penal au făcut parte din dezbaterile publice cu privire la fapte și evenimente deja cunoscute” și nu conțineau „niciun sprijin sau promovare a utilizării violenței în domeniul politic”.

Citeste si: FOTO-VIDEO Rusia trimite armament greu și oficial aproape 2.000 de soldați în Nagorno-Karabakh: rolul Kremlinului în zonă

Acestea nu conțineau „nicio indicație cu privire la o posibilă voință a solicitanților de a contribui la obiectivele ilegale ale organizațiilor teroriste, și anume să recurgă la violență și teroare în scopuri politice”, precizează în continuare CEDO.

Turcia va trebui să plătească 16.000 de euro pentru daune morale aduse fiecăruia dintre jurnaliști. Țara este pe locul 157 din 180 în clasamentul privind libertatea de presă din 2019 stabilit de Reporterii fără frontiere.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.