Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Turcia NU cedează: Mesaj CLAR pentru Olanda în plin SCANDAL diplomatic

rt.com
recep erdogan

Turcia refuză întoarcerea ambasadorului olandez atât timp cât Haga nu va îndeplini condiţiile puse de Ankara pentru rezolvarea crizei diplomatice dintre cele două ţări, a declarat luni vicepremierul turc, Numan Kurtulmus, citat de AFP.

"S-a decis ca, până ce condiţiile puse de noi nu vor fi îndeplinite, ambasadorul olandez să nu fie autorizat să revină", a declarat Numan Kurtulmus, după o reuniune a Consiliului de miniştri.

În plus, "atât timp cât Olanda nu va repara greşelile comise, relaţiile la cel mai înalt nivel şi întâlnirile prevăzute la nivel ministerial şi la nivel înalt sunt suspendate", a adăugat acesta, după ce Haga a interzis miniştrilor turci participarea la mitinguri în favoarea preşedintelui Erdogan.

Ambasadorul Olandei, Kees Cornelis van Rij, este în prezent în afara Turciei, iar problemele curente sunt gestionate de însărcinatul cu afaceri.

"În primul rând, am decis să nu permitem întoarcerea ambasadorului olandez, în prezent în vacanţă în străinătate, până ce nu sunt îndeplinite condiţiile noastre şi nu vom da permis pentru zborurile diplomaţilor din Olanda", a spus Kurtulmus, citat de agenţia EFE.

Citește și: Turcia ARUNCĂ Europa pe marginea prăpastiei: Decizia luată de Ankara în care și România e vizată

El a precizat că această măsură "se limitează doar la vizite oficiale şi zborurile diplomaţilor care doreau să utilizeze spaţiul aerian turc şi nu îi va afecta pe cetăţenii olandezi".

Vicepremierul turc a indicat, potrivit AFP, că Parlamentul de la Ankara va fi invitat să se retragă din grupul de prietenie turco-olandeză şi a adăugat că ţara sa doreşte o anchetă asupra evenimentelor din ultimele zile, printre care recurgerea la poliţia călare şi la câini pentru restabilirea ordinii după o manifestaţie în faţa consulatului turc din Rotterdam.

Criza între Olanda şi Turcia a izbucnit atunci când Haga a interzis ministrului turc al Afacerilor Externe, Mevlut Cavusoglu, să aterizeze în această ţară pentru a participa la o adunare la Rotterdam şi a expulzat-o pe ministra turcă a Familiei, Fatma Betul Sayan Kaya.

Miniştrii preconizau să participe la mitinguri ale diasporei turce pentru a promova "da" la referendumul privind întărirea puterilor prezidenţiale, care va fi organizat în Turcia pe 16 aprilie.

Luni, Uniunea Europeană şi NATO au chemat la o reducere a tensiunilor între Turcia şi ţări precum Olanda şi Germania.

Şi diplomaţia americană a făcut luni apel la calm, cerând Turciei şi Olandei, doi aliaţi ai Washingtonului în NATO, să-şi rezolve criza diplomatică.

"Sunt doi parteneri solizi şi aliaţi în NATO. Le cerem să evite escaladarea situaţiei şi să facă eforturi pentru reglarea problemei", a arătat un înalt responsabil al Departamentului de Stat, citat de AFP.

Acest diplomat american a precizat că noua administraţie a lui Donald Trump nu a intervenit direct pe lângă Ankara sau Haga pentru că acestea sunt "democraţii solide" care "pot regla lucrurile între ele".

Ministerul Afacerilor Externe turc l-a convocat luni pe însărcinatul cu afaceri al Ambasadei Regatului Ţărilor de Jos pentru a-şi exprima nemulţumirea faţă de acţiunile Poliţiei din Rotterdam faţă de protestatarii turci, au declarat pentru Reuters surse din cadrul ministerului, în condiţiile în care autorităţile de la Haga îşi avertizează cetăţenii aflaţi în Turcia să dea dovadă de prudenţă.

Într-o notă diplomatică, MAE turc descrie intervenţia Poliţiei drept "disproporţionată" şi cere demersuri legale contra "abaterilor" comise de poliţişti.

"Comunitatea turcă şi cetăţenii noştri au fost supuşi unor rele tratamente, în care metode inumane şi umilitoare au fost folosite, într-o intervenţie disproporţionată, contra unor oameni care îşi exercitau dreptul la adunare paşnică", se arată în documentul remis oficialului olandez.

Potrivit surselor ministeriale citate de Reuters, MAE turc a cerut părţii olandeze scuze adresate în scris pentru felul în care au fost trataţi diplomaţii turci şi ministrul turc al familiei.

Citește și: Bulgaria dă o LOVITURĂ GROAZNICĂ României: Putem spune ADIO vizelor pentru Canada

Este a treia notificare adresată de sâmbătă până în prezent însărcinatului cu afaceri al ambasadei.

Premierul olandez, Mark Rutte, a exclus duminică posibilitatea de a prezenta scuze din partea guvernului pentru expulzarea cu o zi înainte a unui ministru turc şi, în acelaşi timp, şi-a exprimat speranţa unei "dezescaladări" a crizei diplomatice dintre Haga şi Ankara, transmite AFP.

"Nu se pune problema să ne cerem scuze, ei ar trebui să îşi ceară scuze pentru ce au făcut ieri (sâmbătă)", a declarat Mark Rutte duminică, luând cuvântul la Haga în cadrul campaniei pentru legislativele organizate miercuri în Olanda.

"Este o cerere absolut imposibilă şi nebunească", a adăugat el, conform Agerpres.

Prim-ministrul a calificat ca "inacceptabile" afirmaţiile preşedintelui turc, Recep Tayyip Erdogan, care a denunţat sâmbătă "rămăşiţe ale nazismului", după expulzarea ministrului turc al familiei, Fatma Betul Sayin Kaya, care a ignorat solicitarea autorităţilor olandeze de a nu veni la Rotterdam.

"Această ţară, după cum a subliniat ieri (sâmbătă) primarul Rotterdamului, a fost bombardată de nazişti în cel de-Al Doilea Război Mondial", a mai declarat Mark Rutte.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.