Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

UE mai atentă cu produsele care pătrund pe piața intracomunitară

stiripesurse.ro
magazin hypermarket

Comitetul Reprezentanţilor Permanenţi din cadrul Consiliului a aprobat vineri un acord provizoriu, la care s-a ajuns pe 7 februarie, între Preşedinţia română şi Parlamentul European cu privire la o propunere de regulament care îmbunătăţeşte asigurarea respectării normelor UE privind produsele neconforme, consolidând totodată încrederea consumatorilor şi a altor utilizatori finali în produsele introduse pe piaţa Uniunii Europene, informează un comunicat al Consiliului UE, potrivit agerpres.ro.

Citește și: Încă un român extrădat la cererea americanilor. Secret Services l-a săltat pe un lider PNL: ce acuzații i se aduc

Astfel, UE introduce noi norme care vor garanta că produsele lansate pe piaţa unică sunt sigure şi conforme cu legislaţia prin care UE asigură protecţia intereselor publice precum sănătatea şi siguranţa în general, sănătatea şi siguranţa la locul de muncă, consumatorii, mediul şi siguranţa publică.

Regulamentul consolidează cadrul existent pentru activităţile de supraveghere a pieţei, abordează provocările din domeniul comerţului electronic internaţional şi al comerţului online, încurajează acţiunile comune ale autorităţilor de supraveghere a pieţei din mai multe state membre, introduce un flux de lucru complet digital pentru îmbunătăţirea schimbului de informaţii între autorităţi şi Comisie şi creează un cadru consolidat pentru controlul produselor care intră pe piaţa unică şi pentru îmbunătăţirea cooperării dintre autorităţile de supraveghere a pieţei şi autorităţile vamale.

În cadrul pieţei unice, libera circulaţie a mărfurilor este cea mai dezvoltată dintre cele patru libertăţi fundamentale. Ea generează circa 25% din PIB-ul UE şi 75% din comerţul cu mărfuri între statele membre. UE este responsabilă pentru aproximativ o şesime din comerţul mondial cu mărfuri. În 2015, comerţul cu mărfuri între statele membre ale UE a fost evaluat la 3.063 miliarde euro.

Obiectivul este îmbunătăţirea funcţionării pieţei unice în vederea garantării faptului că numai produsele conforme sunt puse la dispoziţie. Produsele neconforme care intră pe piaţa UE denaturează concurenţa şi pun în pericol consumatorii şi utilizatorii finali profesionişti. Întreprinderile sunt adesea active, atât în cadrul UE, cât şi la nivel mondial, iar lanţurile de aprovizionare moderne evoluează rapid, inclusiv vânzarea la distanţă.

Autorităţile de supraveghere a pieţei acţionează în interesul operatorilor economici, al utilizatorilor finali şi al publicului larg, pentru a asigura protejarea intereselor publice vizate de legislaţia de armonizare respectivă a UE privind produsele. În îndeplinirea activităţilor lor, autorităţile de supraveghere a pieţei asigură un nivel înalt de transparenţă şi pun la dispoziţia publicului toate informaţiile pe care le consideră relevante în vederea protejării intereselor utilizatorilor finali din Uniune.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.