Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

UKIP sau Partidul Brexit. Pe cine vor vota britanicii?

rfi.fr
Brexit

Deși Marea Britanie este la doar un pas de a părăsi Uniunea Europeană, pe data de 23 mai vor fi organizate alegeri pentru Parlamentul European și în Regat. În timp ce partidele tradiționale par dezinteresate de aceste alegeri, Partidul pentru Independența Regatului Unit (UKIP) și noul partid înființat de Nigel Farage, Partidul Brexit, se luptă pe același electorat. În momentul acesta, atât UKIP cât și Partidul Brexit dețin deputați în Parlamentul European (3 pentru UKIP și 15 pentru Partidul Brexit).

Un sondaj realizat de Politico (actualizat ultima dată pe 9 mai) arată că partidul lui Farage (27,76%) este preferat în detrimentul UKIP (2,79%).

Cele două partide transmit un mesaj asemănător, ambele urmărind aceeași țintă – scoaterea Regatului Unit din Uniunea Europeană. Atât UKIP cât și noul partid, care s-a desprins din acesta, urmăresc libertatea Regatului Unit față de Uniunea Europeană și conturarea unei identități britanice unitare.

În timp ce UKIP întrunește caracteristicile definitorii ale unui partid politic durabil, cu o istorie destul de îndelungată, o succesiune de mai mulți lideri și un manifest pe care îl promovează tot mai mult în această perioadă, nu se poate spune același lucru și despre Partidul Brexit. Acesta din urmă este dovada vie a unui partid puternic personalizat prin prezența lui Nigel Farage, care a fost urmat de mulți din foștii săi colegi cu care a colaborat și în cadru UKIP. Fără a prezenta un program politic sau o perspectivă de viitor, cei ce aleg să susțină Partidul Brexit se sprijină doar pe existența liderului său, în timp ce UKIP trebuie să depășească criza internă apărută după plecarea lui Nigel Farage.

Farage a spus că pentru Partidul Brexit va fi disponibil un manifest abia după data de 23 mai, ziua alegerilor în Marea Britanie. Cât de benefic va fi pentru britanici să susțină un partid despre care stiu atât de puține lucruri vom afla tot după această dată.

Analiza completă asupra celor două partide este disponibilă pe Știri Europene.

Autor: Flavia Adam

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.