Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

ULTIMĂ ORĂ Legea pensiilor a primit raport de adoptare în comisiile Camerei Deputaților

Inquam Photos / George Calin
parlament vot plen camera deputatilor

Legea sistemului public de pensii, reexaminată ca urmare a deciziei de neconstituționalitate a CCR, a primit, marți, raport de adoptare din partea comisiilor reunite juridică și de muncă ale Camerei Deputaților. Legea a fost pusă în acord cu decizia CCR și urmează să fie votată miercuri în plen, conform Mediafax.

Poriectul de lege privind sistemul public de pensii, reexaminat ca urmare a deciziei de neconstituționalitate a CCR, a primit, marți, un raport de adoptare de la Comisiile reunite Juridică și de Muncă ale Camerei Deputaților, după ce a fost pusă în acord cu decizia Curții.

Citește și: Ingrid Mocanu a IZBUCNIT la adresa șefei procuroarei Maria Pițurcă: 'Dacă ne violează copiii, ne dau în cap pe stradă, șefii lor spun că suntem tâmpiți'

Secretarul Biroului permanent al Camerei Deputaților Lia Olguța Vasilescu a precizat, după ședința comisiilor de specialitate, că au fost efectuate "clarificări" în ceea ce privește plata asigurării sociale de către angajator și, de asemenea, o corelare cu altă lege pentru pensiile de invaliditate.

"Curtea a cerut la trei paragrafe să fie niște clarificări, mai precis cine este obligat să plătească dările către stat pentru bugetul asigurărilor sociale și acolo s-a făcut precizarea că deși trebuie să le plătească angajatul, cel care le colectează și le distribuie mai departe este angajatorul. A fost o corelare pentru pensiile de invaliditate în mod normal ar trebui să venim cu o lege privind indemnizația socială minimă care ar avantaja persoanele care au în prezent pensie de invaliditate, dar pentru că așa a solicitat CCR ca să fie foarte clar am operat și aceste modificări", a afirmat Olguța Vasilescu.

Fostul ministru al Muncii a mai spus că nu mai sunt modificări la actul normativ care ar putea fi susținute în plenul Camerei Deputaților de miercuri.

"Nu, exclus pentru că decizia Curții a fost clară și știți și dumneavoastră că în momentul în care o lege este atacată la CCR nu se pot opera decât acele modificări decise de CCR, din păcate această lege a fost amânată o perioadă de 6 luni pentru aceste clarificări practic putem să le numim, pentru că nu sunt texte neconstituționale, sunt mai mult clarificări, timp pierdut de Casa Națională de Pensii care ar fi trebuit deja să înceapă de la 1 ianuarie recalcularea tuturor pensiilor din România astfel încât în anul 2021 practic absolut toți pensionarii să aibă o pensie recalculată", a mai spus Vasilescu.

Deputatul PSD speră la "o mobilizare suplimentară" a funcționarilor de la Casa Națională de Pensii, adică angajarea "în scurt timp" a mai multor funcționari pentru punerea în aplicare a legii.

Social-democratul susține că există bani pentru plata pensiilor, contrar afirmațiilor membrilor din Opoziție.

"Le voi răspunde cu cifre și anume că în ultimii 2 ani de zile avem venituri suplimentare la bugetul de stat de 268 de miliarde, față de 234 de miliarde în șapte ani anteriori, adică în perioada 2009- 2016, practic s-a colectat mai mult în doi ani decât în șapte ani pe toate guvernările Boc, Ponta și Cioloș, deci bani ar fi, în al doilea rând vreau să le spun tuturor că vorbim aici despre 7% care reprezintă la ora actuală nivelul pensiilor din PIB și că media europeană este 13%, pe această medie ajungem la 11,7%, din punctul nostru de vedere credem că această modificare a legii era absolut necesară, că trebuie să creștem pensiile tuturor pensionarilor din România și vreau să vă spun că dacă vă veți uita pe toate simulările care s-au făcut de Casa Națională de Pensii veți vedea că pensionarii ajung să se aproprie în cuantum cu pensiile de pensiile speciale, ceea ce este foarte important și chiar să le depășească și vă dau un exemplu concret, un profesor universitar va ajunge la o pensie de 8000 de lei pe această lege pe care am dezbăt-o astăzi, un pensionar militar are o pensie de 3500 de lei, deci iată că vorbim despre un nivel foarte mare al pensiilor care va fi pe această nouă lege și cred că este foarte așteptată, gradul în public de acceptabilitate a acestei legi a fost de 95% pe care l-am măsurat în urma tuturor dezbaterilor pe care le-am avut organizate la Casa de Pensii și Ministerul Muncii ceea ce este extraordinar de mult pentru o lege care privește nu numai pensionarii aflați în plată ci și pe noi toți ceilalți care la ora actuală suntem salariați", a explicat vicepreședintele PSD Lia Olguța Vasilescu.

Vasilescu a transmis că angajările la Casa de Pensii vor depinde și implementarea softului de calcul pentru întregul sistem de pensii, acesta fiind în întârziere de 6 luni.

"La Casa Națională de Pensii depinde foarte mult de softul care va trebui să fie pentru că vedeți dumneavoastră ca să poată să fie organizată licitația pentru softul de calcul pentru întreg sistemul de pensii ar fi trebuit să avem legea, cât timp legea nu este publicată în Monitorul Oficial cei de la Casa Națională de Pensii nu pot să facă licitația pentru softul respectiv. Deci depinde de foarte mulți factori care au o oarecare întârziere. 6 luni nu e puțin", a declarat deputatul PSD.

Fostul ministru a spus că aproximativ 2.500 de persoane ar trebui angajate la Casa Națională de Pensii și să se opereze o reorganizare a instituțiilor din subordinea Ministerului Muncii.

Proiectul de lege urmează să ajungă miercuri la votul din plenul Camerei Deputaților de miercuri, fiind forul decizional în acest caz.

Luni, Lia Olguța Vasilescu a spus că la votul din Senat a fost un singur vot al coaliției care a lipsit pentru a trece această lege, acuzând membrii Opoziției parlamentare că nu susțin creșterile de pensii.

Legea Pensiilor a fost respinsă săptămâna trecută în Senat, ca urmare a neîntrunirii numărului necesar de voturi, 69 pentru legea organică.

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a declarat că legea este „bună” pentru pensionarii din România.

La rândul ei, premierul Viorica Dăncilă a a dat asigurări, săptămâna trecută, că legea va fi adoptată în Camera Deputaților iar pensionarii vor avea mărit punctul de pensie de la 1 septembrie.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.