Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Un ambasador n-are libertatea de-a fi prost

alexandru petria

De ce? Pentru că reprezintă o țară, un set de principii și valori, o viziune asupra lumii. Nu este badea Pârț din crâșma satului ori de pe marginea șanțului, Johnny spaima autostrăzii cu heroină în vene, nici Pierre iubărețul, care-și schimbă săptămânal amantele și fițele. Este o instituție, prin el însuși. Care are o responsabilitate proporțională cu statul de proveniență. Vocea ambasadorului Luxemburgului sau Uruguayului, e la mintea copiilor de grădiniță, nu are însemnătatea omologilor din S.U.A, Rusia și Germania.

Prin fișa postului, un ambasador n-are libertatea de-a fi prost. Iar ieșirile din decorul logicii se impun taxate de urgență, fiindcă pot naște un rău dificil de măsurat în relațiile interstatale.

Gestul mult comentat al ambasadorului Americii la București, Hans Klemm, de-a se fotografia ținând în mâini steagul secuiesc, e de așezat pe palierul prostiei, dacă nu cumva s-a încercat testarea psihologică a reacției românilor, cu bătaie lungă, pentru o ipotetică federalizare, ceea ce nu vreau și refuz să gândesc.

Scuza că a vrut să fie amabil cu gazdele din Sfântu Gheorghe este viabilă doar luată ca mostră de prostie, fapt incompatibil cu statutul de ambasador.

Încercați un exercițiu de imaginație- ambasadorul SUA la Paris apare în presă cu steagul corsican în mâini, lângă niște insi cu opinii separatiste cunoscute. Sau respectivul de la Madrid cu flamura catalană. Chiar textul justificativ al Ambasadei SUA de la București exersează retorica stupizeniei: ”Ambasadorul Hans Klemm este ambasadorul Statelor Unite în întreaga Românie. El călătoreste periodic prin țară, întâlnindu-se cu diferite grupuri din toate zonele societății românești. În calitate de aliat și partener strategic al României, Statele Unite sprijină și aplaudă democrația din România și eforturile României de a-și consolida instituțiile democratice prin participarea deplină și egală a tuturor segmentelor societății". Ia să se vină cu asemenea justificări lângă Sena sau Escorial, să vedeți ce le iese pe nas, acolo, antemergătorilor Unchiului Sam.

N-are rost să mai comentez raportarea nevertebrată a autorităților române la chestiune, nu e o noutate. Slugi până la ultimul atom. Motiv de scârbă până la temperatura fierberii.

Spre cinstea ei, Administrația Obama ar trebui să-și recheme tolomacul plantat pe malurile Dâmboviței, Hans Klemm. De nu există o agendă ascunsă, desigur.

COMENTARIUL ESTE ASUMAT DE AUTOR
ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.