Europarlamentarul liberal Mihai Țurcanu declară că, în dezbaterea referitoare la problema refugiaților deja existenți în UE, prioritară trebuie să fie facilitarea integrării lor. „În urma deplasării de ieri în tabăra de la Calais, pot să afirm răspicat că, în niciun caz, o tabără de acest fel nu e o soluție. Ci doar o junglă umană, care obligă Europa să găsească urgent soluții efective la dramele umanitare de pe propriul său teritoriu”, a subliniat Mihai Țurcanu.
„Am vizitat, ieri, în Franța, tabăra de refugiați și migranți de la Calais, cunoscută sub elocventa denumire de „junglă”. Un nume confirmat de realitatea de la fața locului, după cum am putut constata împreună cu colegul liberal și din principalul grup politic europarlamentar, al Partidului Popularilor Europeni, Daniel Buda. Am considerat necesar acest demers de documentare la fața locului, pentru că în Parlamentul European și în spațiul public se va redeschide discuția referitoare la potențialul aflux de cetățeni extra-comunitari spre UE.
Potrivit organizațiilor umanitare și presei franceze, s-a depășit, în aceste zile, pragul de 10.000 de refugiați găzduiți în tabăra de la Calais. De cealaltă parte, reprezentantul poliției franceze ne-a comunicat cifra de 5.000 de persoane. Indiferent care e adevărul, am putut constata că tabăra e suprapopulată, improvizată și amenințată de un risc major având în vedere apropierea iernii.
Cel mai trist mi s-a părut faptul că peste 700 de copii trăiesc în această junglă umană fără propriii părinți și fără a ști ceva despre soarta lor. Am putut observa, în acest sens, efortul impresionant al voluntarilor de la organizațiile non-guvernamentale - tineri britanici, maghiari sau suedezi, spre exemplu, cu care am stat de vorbă și care ne-au spus că au renunțat la studii sau locuri de muncă pentru a se dedica acțiunii umanitare atât de necesare pentru acești sirieni, afgani și africani nevoiți să-și părăsească țările proprii din cauza războaielor.
Am vizitat cantinele în care se gătește în cazane pentru sute de persoane și am intrat în școli și biserici organizate chiar de refugiați, desigur cu ajutorul ONG-urilor. Am remarcat încercarea acestor oameni de a-și crea aparența unei vieți cât de cât normale, prin magazine, baruri și locuri de socializare - desigur, toate improvizate, dar purtând amprenta impresionantă a umanității dislocate și lezate, care-și caută un nou făgaș.
Unii dintre ei sunt medici, ingineri sau profesori ca pregătire, dornici să-și găsească un loc prielnic unei vieți normale. Așa cum îmi spunea o voluntară umanitară, „sunt ca oameni ca și noi, cu nimic diferiți și care merită să trăiască în alte condiții”. De aceea, cred că prioritară în dezbaterea referitoare la problema refugiaților deja existenți în UE trebuie să fie facilitarea integrării lor”, a relatat europarlamentarul PNL Mihai Țurcanu, în urma deplasării din tabăra de refugiați, conform unui comunicat de presă.