DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Un iaurt pe zi. Beneficiile consumului zilnic de iaurt

Vizitand o fabrica de iaurt am aflat ca suntem pe ultimul loc si la consumul de iaurt, in Europa, cu un produs lactat proaspat pe saptamana, spre deosebire de francezi (5), bulgari (3), polonezi (2).

Iata cateva dintre beneficiile iaurtului:

  • iaurtul este o sursa de proteine si calciu cu asimilare usoara, potrivita si pentru cei cu probleme digestive (batrani, convalescenti) nu doar pentru oamenii care vor sa-si mentina starea de sanatate.
  • grasimile continute sunt sub forma unei emulsii, deci usor de asimilat si folosit ca sursa de energie rapida. Pentru cei care vor sa reduca din aportul caloric exista si variantele degresate.
  • consumul regulat de iaurt activ are un efect benefic asupra tubului digestiv, prin popularea acestuia cu bacteriile “prietenoase” (probiotice), cu rol inclusiv in prevenirea unor boli grave, induse de alimentatia nesanatoasa
  • iaurtul hidrateaza (vine cu un aport semnificativ de apa), spre deosebire de cele mai multe alimente folosite ca “gustari”, unde aportul de sare, amidon si grasimi poate induce o deshidratare cronica.
  • poate asigura o refacere imbunatatita dupa antrenament, prin stimularea hranirii celulelor musculare (poate fi folosit alaturi de fructe, legume, nuci, seminte sau alte alimente)
  • imbunatateste asimilarea altor nutrienti (proteine, vitamine, minerale) si reduce formarea de compusi toxici in procesul de digestie
  • actioneaza sinergic cu fibrele din legume si fructe, putand fi asociat cu acestea in nenumarate retete
  • statistic, aportul de iaurt este corelat pozitiv cu slabirea sau cu o greutate mai scazuta
  • sustine imunitatea generala si in tubul digestiv
  • contribuie la restabilirea florei intestinale normale dupa tratamentele cu antibiotice

Iaurturile pot fi obtinute cu ajutorul diverselor culturi lactice, cu efecte diferite asupra sanatatii. Exista astfel iaurturi care ajuta mai mult decat altele imunitatea sau digestia, fiind rezultatul unor procese de cercetare si selectie a fermentilor lactici potriviti. De asemenea, procesele tehnologice strict controlate previn denaturarea unor componente si permit obtinerea de produse de calitate foarte buna, in general superioare variantelor “artizanale”, chiar daca exista si posibilitatea de a face iaurt “adevarat” acasa, daca avem culturile de baza (“starter cultures”) si putem asigura temperaturile optime de dezvoltare.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.