Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Un nou AVERTISMENT pentru România din partea Comisiei Europene pentru neaplicarea unor norme: toți românii sunt vizați

romania ue comisia europeana

Comisia Europeană dă un nou avertisment României în privința legislației UE în materie de protecţie consulară. În caz contrar țara noastră poate fi atacată la Curtea de Justiţie a UE.

Citește și: A fost decisă data la care Parlamentul Marii Britanii va vota viitorul țării

Comisia Europeană îndeamnă România şi Austria să pună în aplicare legislaţia UE în materie de protecţie consulară, dându-le un termen de două luni pentru a răspunde şi a lua măsurile corespunzătoare; în caz contrar, cazurile putând fi înaintate Curţii de Justiţie a UE, informează News.ro.

"Comisia a decis astăzi să trimită avize motivate Austriei şi României pentru neîndeplinirea obligaţiei de a pune în aplicare normele UE în materie de protecţie consulară [Directiva (UE) 2015/637 a Consiliului] . Cetăţenii UE au dreptul de a solicita ajutor din partea ambasadei sau a consulatului altei ţări din UE dacă se află în situaţia de a avea nevoie de consiliere sau asistenţă într-o ţară din afara UE unde nu există o ambasadă sau un consulat al propriei lor ţări", precizează CE.

Directiva stabileşte norme cu privire la situaţiile şi modalităţile prin care cetăţenii UE aflaţi într-o ţară din afara UE au dreptul de a solicita asistenţă din partea ambasadelor sau consulatelor altor state membre ale UE, cu privire la modul în care statele membre ale UE ar trebui să îşi coordoneze asistenţa şi să acopere costurile aferente.

În aprilie 2015, statele membre au convenit să transpună directiva în legislaţia naţională până la 1 mai 2018.

Citește și: Acord Dăncilă - Timmermans pe MCV

Deoarece Austria şi România nu au transpus normele UE în legislaţia naţională, Comisia a trimis autorităţilor respective, în iulie 2018, scrisori de punere în întârziere.

Ambele ţări au la dispoziţie două luni pentru a răspunde şi a lua măsurile corespunzătoare; în caz contrar, cazurile pot fi înaintate Curţii de Justiţie a UE.

În acelaşi timp, Comisia îşi închide cazul împotriva Greciei.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.