Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Un nou proiect de țara

Un nou eșec se prefigurează pe scena politica si fiecare încearcă sa caute cea mai convingătoare formula prin care sa-si justifice neputința.

Guvernul Ciolos, instalat la Palatul Victoria pe fondul unei crize, s-a prezentat in Parlament cu un program de guvernare format din câteva enunțuri insirate pe trei pagini. În același mod își va încheia si activitatea, cu un raport care va concluziona cu "noi am vrut, dar n-am fost susținuți".
Argumentul, cam stângaci in abordare, este prezentat de strategii din cele doua palate, Cotroceni si Victoria, drept un nou "proiect de țara". Acest document nu este însă altceva decât programul de guvernare al viitorului Guvern care va fi instalat dupa alegerile parlamentare din toamna.
Dacă Ciolos supravietuieste politic pana in toamna, are toate șansele sa fie din nou propus pentru ca, pe de-o parte, nu spune nimic si a reușit sa mulțumească aparatul PSD care se afla in funcții peste tot in administrația publica centrală, iar pe de alta, a reușit sa lase impresia ca se va alătura PNL.
Astfel, ne vom trezi in situația in care, in numele interesului național si pentru a pune in aplicare "noul proiect de țara" va fi nevoie de consens si unitate in acțiune.
Acest demers politic nu este realist si nu va aduce nicio schimbare. Președintele Iohannis si echipa sa nu au fost in stare, in cei aproape doi ani de mandat, sa vina cu nicio inițiativa care sa aducă un suflu nou in administrație. A reușit, in schimb, sa-l convingă pe Oprea sa-i mărească, anul trecut, salariul de aproape 4 ori. De asemenea, nu a făcut nimic pentru a evita întărirea PSD. Nu a respins legea privind alegerea primarului intr-un singur tur si nici nu a contestat-o la Curtea Constituționala.
Iohannis este Presedintele perfect pentru PSD si tot mai evident groparul PNL, iar Guvernul Ciolos a esuat pentru ca si-a abandonat obiectivul pentru care a ajuns la guvernare.
Dupa tragedia prin care zeci de tineri nevinovați si-au pierdut viața, premierul avea in fata in singur "proiect de țara", sa înceapă o reforma profunda in sistemul de sănătate, datorită căruia mor anual mii de cetateni nevinovați care pot fi salvați si unde banii se risipesc in continuare printr-un sistem profund corupt.
Acesta este un adevărat proiect de țara, sa schimbi din temelie sistemul de sănătate si sa-l faci mult mai eficient si sigur, sa acționezi, cu  o echipa formată din oameni care știu cât de important este in relația cu Uniunea Europeana, pentru a elimina MCV si a intra in spațiul Shenghen.
Asta trebuia sa facă premierul Ciolos, sa viziteze Berlinul, Parisul si Haga săptămânal dacă este nevoie pentru ca Romania sa își încheie deplin procesul de integrare europeană.
Noi nu avem nevoie de un alt proiect de țara, noi avem nevoie de o integrare totala in UE si de dezvoltarea tării in baza angajamentelor pe care deja ni le-am asumat prin tratatul de aderare. Avem nevoie de mai multă transparentă in administrație si de o absorbție cât mai mare a fondurilor europene, pentru ca doar așa vom depăși derapajele majore care exista între societatea românească si statele dezvoltate din vechea Europa.
Un proiect de țara vom putea creiona atunci cand vom fi suficient de influenți si convingători încât sa putem pune pe masa decidentilor europeni proiectul unirii Romaniei cu R. Moldova. Acesta este un proiect de țara care merita efortul si coagularea in jurul sau a întregii națiuni.

 

COMENTARIUL ESTE ASUMAT DE AUTOR
ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.