Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Un nou vaccin anti-COVID-19, produs de compania americană Novavax, ajunge în Slovacia

BBC
Novavax vaccin covid

Ministerul Sănătăţii din Slovacia a deschis marţi programările pentru vaccinarea cu noul ser anti-COVID-19 autorizat în Uniunea Europeană, produs de compania americană Novavax, care ar putea, potrivit experţilor, să îi convingă pe sceptici să se imunizeze, întrucât acest vaccin este fabricat cu ajutorul unei tehnologii convenţionale, folosită de mai multe decenii, informează AFP.

Slovacia, o ţară cu 5,4 milioane de locuitori, are una dintre cele mai scăzute rate de vaccinare din UE, deoarece doar 51% din populaţia sa este vaccinată cu schemă completă, potrivit Ministerului Sănătăţii.

"Programările vor începe pe 15 februarie, iar procesul de vaccinare în sine va începe la sfârşitul lunii", a declarat purtătoarea de cuvânt a ministerului, Zuzana Eliasova, potrivit Agerpres.ro.

La sfârşitul lunii decembrie, Comisia Europeană a autorizat vaccinul produs de compania Novavax, care a devenit cel de-al cincilea ser anti-COVID-19 aprobat în UE.

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat atunci că speră ca vaccinul american, denumit Nuvaxovid, "să devină o încurajare solidă pentru cei nevaccinaţi sau pentru cei care nu şi-au făcut încă doza 'booster'".

Experţii slovaci în imunologie au salutat la rândul lor sosirea în ţară a noului vaccin. "Abia aştept să administrez Nuvaxovid, căci el ar putea să crească dorinţa slovacilor de a se vaccina", a declarat Peter Visolajsky, preşedintele Asociaţiei medicilor din Slovacia.

Vaccinul Novavax are la bază tehnologia sub-unităţilor proteice, care şi-a dovedit deja utilitatea întrucât este utilizată de mai multe decenii la vaccinarea oamenilor împotriva unor boli precum hepatita B şi tusea convulsivă. Serul are la bază proteine recombinate, care declanşează o reacţie imunitară, fără prezenţa unui virus.

Potrivit lui Peter Visolajsky, faptul că precedentele vaccinuri anti-COVID-19 autorizate în UE au fost testate pe celule stem prelevate de fetuşi avortaţi i-ar fi descurajat pe credincioşii slovaci să se vaccineze.

"Utilizarea unei tehnologii dovedite şi mai convenţionale poate fi un argument important în Slovacia", a declarat el.

Slovacia a comandat 600.000 de doze de vaccin de la compania Novavax, iar primele 34.000 de doze urmează să sosească în ţară săptămâna viitoare, a precizat Zuzana Eliasova.

Şi alte ţări din UE, inclusiv Germania, au comandat la rândul lor vaccinul Nuvaxovic. Acest vaccin a fost autorizat şi în Marea Britanie.

Vaccinul Novavax se administrează în două doze la un interval de trei săptămâni, iar efectele secundare observate în studiile clinice după vaccinare au constat doar în simptome uşoare sau moderate, care au dispărut în câteva zile după inoculare.

Datele ştiinţifice obţinute din două studii de mare amploare - unul în Marea Britanie, altul în Statete Unite şi Mexic -, realizate pe mai mult de 45.000 de persoane, au arătat că vaccinul Novavax are o eficacitate de aproximativ 90% în reducerea numărului de cazuri simptomatice de COVID-19, a precizat Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA).

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.