Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Uniunea Europeană joacă DUR în Brexit: Ce condiții pun aliații României

Brexit

Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a trimis luni celor 27 de lideri europeni care se vor întâlni joi şi vineri cu premierul britanic Theresa May o nouă versiune de lucru a poziţiei summitului privind Brexit-ul. Ca şi în versiunea de săptămâna trecută, şefii de stat şi de guvern urmează să fie de acord cu lansarea unui proces intern pentru definirea relaţiilor cu Regatul Unit după retragerea acestuia din UE. Condiţiile pentru demararea fazei a doua a negocierilor sunt însă ceva mai dure, în urma obiecţiilor Franţei şi Germaniei, arată Reuters, care a consultat atât prima formă a documentului, cât şi cea actuală, scrie agerpres.ro.

Citește și: Ipoteză interesantă! Cine ar putea fi viitorul președinte al României, pe modelul Macron în Franța

Conform ofertei revizuite, Londra nu mai are siguranţa că în decembrie se vor deschide negocieri privind liberul schimb post-Brexit. Discuţiile pregătitoare interne, care vor avea loc oricum, asigură însă un proces mai rapid, dacă la summitul din decembrie se va da undă verde fazei a doua a negocierilor, afirmă unii oficiali europeni, potrivit agenţiei citate.

Primul subiect asupra căruia insistă UE sunt garanţiile pentru cetăţenii europeni şi familiile lor că vor beneficia în continuare de drepturile conform legislaţiei europene, inclusiv prin proceduri administrative simple, şi rolul Curţii de Justiţie a Uniunii Europene în această privinţă.

Citește și: Anunț important din partea Cabinetului Tudose! Pe ce a fost bătaie luni – mii de persoane au profitat de un program foarte căutat

În proiectul de declaraţie se arată că "deşi Regatul Unit a declarat că îşi va onora obligaţiile financiare asumate ca membru (al UE - n. red), acest lucru nu a fost încă transpus într-un angajament ferm şi concret din partea Regatului Unit de a-şi onora toate aceste obligaţii".

O altă problemă menţionată este cea frontierei terestre europene dintre Republica Irlanda şi Irlanda de Nord, parte a Regatului Unit.

Citește și: Mare atenție! La cât a ajuns datoria externă a României

La următoarea sesiune, în decembrie, Consiliul European va reevalua progresul negocierilor, pentru a stabili dacă acesta este suficient, caz în care "va adopta linii directoare privind cadrul relaţiilor viitoare şi eventualele aranjamente de tranziţie" în interesul Uniunii.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.