Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Uniunea Europeană speră la un acord cu Marea Britanie deşi rămân 'divergenţe semnificative' în negocierile post-Brexit

CCIR
Brexit

Uniunea Europeană speră că va ajunge la un acord cu Marea Britanie privind relaţiile post-Brexit, deşi, potrivit oficialilor de la Bruxelles, rămân "divergenţe semnificative" în negocierile cu Guvernul de la Londra, informează cotidianul Financial Times, potrivit MEDIAFAX.

Cu mai puţin de o lună înainte de expirarea tranziţiei post-Brexit, Bruxellesul şi Guvernul Boris Johnson depun eforturi pentru depăşirea disensiunilor rămase asupra standardelor comune, mediilor de afaceri şi cotelor de pescuit.

Ministrul irlandez de Externe, Simon Coveney, a declarat joi, pentru postul de radio Newstalk, că "sunt şanse mari să se ajungă la un acord în următoarele zile".

Citește și: Laura Codruța Kovesi anunță anchete de amploare la nivel european! Interviu în presa internațională: ‘Am sprijinul altor procurori europeni’

Însă diplomaţi din cadrul Uniunii Europene avertizează că echipa de negociere, condusă de Michel Barnier, se apropie de limitele mandatului în privinţa concesiilor. "Nu am impresia că ne aflăm la câteva ore de un acord", afirmă un diplomat european.

Stefaan De Rynck, membru al echipei UE de negociere, a admis joi că rămân "divergenţe semnificative" între Bruxelles şi Londra.

Guvernul Boris Johnson a anunţat, săptămâna trecută, că va continua până în ultimul moment negocierile cu Uniunea Europeană, subliniind că este posibil un acord privind relaţiile bilaterale post-Brexit. "Unele persoane mă întreabă de ce mai negociem. Răspunsul meu este că este sarcina mea să fac tot posibilul pentru a vedea dacă sunt întrunite condiţiile pentru un acord. Este târziu, dar încă este posibilă ajungerea la un acord şi voi continua discuţiile până când va fi clar că nu putem reuşi. Dar, pentru a fi posibil, un acord trebuie să respecte total suveranitatea britanică", a declarat David Frost, negociatorul britanic pe tema Brexit.

Ursula von der Leyen, preşedintele Comisiei Europene, a anunţat că Uniunea Europeană este pregătită pentru scenariul încheierii fără niciun acord a tranziţiei post-Brexit, atenţionând Marea Britanie că, indiferent de rezultatele negocierilor, partenerii nu au drepturi egale cu statele UE. "Următoarele zile vor fi decisive. Uniunea Europeană este bine pregătită pentru scenariul lipsei unui acord post-Brexit, dar sigur că preferăm un acord. Am încredere totală în abilităţile negociatorului-şef al UE, Michel Barnier. Dar un lucru este clar: indiferent de rezultat, trebuie să fie şi va fi o diferenţă clară între a fi membru cu drepturi depline al Uniunii Europene şi a fi doar un partener valoros", a subliniat Ursula von der Leyen.

Încheierea fără niciun acord a tranziţiei post-Brexit ar avea un impact negativ pe termen lung asupra economiei Marii Britanii, efectele fiind mult mai grave decât cele ale crizei pandemiei, a avertizat Andrew Bailey, guvernatorul Băncii Angliei. "Cred că efectele pe termen lung ar fi mai ample decât efectele pe termen lung ale crizei Covid-19. Va dura foarte mult ca partea reală a economiei să se adapteze unor modificări ale actualei deschideri şi schimbării profilului relaţiilor comerciale", a declarat Andrew Bailey.

Guvernul Boris Johnson poartă negocieri cu Uniunea Europeană pentru configurarea relaţiilor post-Brexit, în contextul în care perioada de tranziţie expiră pe 1 ianuarie 2021.

Reprezentantul Franţei în Comisia Europeană, Thierry Breton, comisar pentru Piaţa Internă, a avertizat recent că nu va exista niciun acord post-Brexit dacă Marea Britanie nu acceptă standardele UE. "Eu înţeleg foarte bine că prietenii noştri britanici vor să beneficieze de pe urma pieţei comunitare. Dacă britanicii acceptă aceste reguli, vor fi bineveniţi. Dacă nu le acceptă, nu va fi niciun acord", a atras atenţia Thierry Breton.

Citește și: Cine sunt candidații la funcția de premier. Posibile evoluții după alegerile parlamentare

Premierul britanic, Boris Johnson, a admis că este incertă eventualitatea unui acord cu Uniunea Europeană privind relaţiile post-Brexit, însă a susţinut că Marea Britanie oricum va prospera.

Marea Britanie s-a retras din Uniunea Europeană pe 1 februarie. În perioada de tranziţie post-Brexit, care durează până pe 31 decembrie 2020, Marea Britanie va continua să aplice reglementările Uniunii Europene. Premierul Boris Johnson speră că va finaliza până pe 31 decembrie 2020 negocierile privind viitoarele relaţii bilaterale. Liderii UE i-au transmis în mod repetat că timpul este foarte scurt. Bruxellesul a avertizat Guvernul de la Londra că va trebui să respecte standardele sociale, de muncă şi de protecţie a mediului pentru a obţine un acord de liber-schimb cu Uniunea Europeană. Downing Street vrea condiţii similare cu cele acordate de Uniunea Europeană Canadei, Coreei de Sud şi Japoniei, dar oficiali UE au atras atenţia că situaţia este diferită la nivelul standardelor, în contextul proximităţii geografice dintre Uniunea Europeană şi Marea Britanie. Recent, cancelarul Germaniei, Angela Merkel, a avertizat că Uniunea Europeană trebuie să se pregătească pentru scenariul încheierii fără niciun acord a tranziţiei post-Brexit.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.