Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Urmează un război civil în Afganistan? Un fost general afgan anunță o ofensivă împotriva talibanilor: 'Vom continua să luptăm'

shopboss.in
talibani

Un fost general din armata afgană afirmă că el și mulți alți foști soldați și politicieni se pregătesc să lanseze un nou război împotriva talibanilor. Generalul-locotenent Sami Sadat a declarat că cele opt luni de dominație talibană i-au convins pe mulți afgani că acțiunea militară este singura cale de urmat, transmite BBC. El a spus că operațiunile ar putea începe luna viitoare, după sărbătoarea islamică Eid, când intenționează să se întoarcă în Afganistan.

Talibanii au preluat controlul asupra țării în urma unei ofensive rapide în august anul trecut. Islamiștii de linie dură au măturat țara în doar 10 zile, în timp ce ultimele forțe NATO conduse de SUA au plecat după o campanie militară de 20 de ani.

Vorbind pentru prima dată despre aceste planuri, generalul-locotenent Sadat a declarat pentru BBC că el și alții vor "face tot ceea ce ne stă în putere pentru a ne asigura că Afganistanul este eliberat de talibani și că un sistem democratic este restabilit". "Până când ne vom obține libertatea, până când ne vom obține liberul arbitru, vom continua să luptăm", a spus el, refuzând totodată să se pronunțe cu privire la un calendar specific.

Generalul a subliniat modul în care talibanii au reintrodus o guvernare din ce în ce mai dură - inclusiv restricții severe privind drepturile femeilor și fetelor - și că este timpul să se pună capăt ordinii lor autoritare și să înceapă un nou capitol. "Ceea ce vedem în Afganistan în cele opt luni de conducere talibană nu a fost altceva decât mai multe restricții religioase, citate greșite, interpretări greșite și utilizarea abuzivă a scripturilor din Coranul Sfânt în scopuri politice." Inițial, el a plănuit să le acorde talibanilor 12 luni pentru a vedea dacă se vor schimba, a spus el. "Din nefericire, în fiecare zi în care te trezești, talibanii au avut ceva nou de făcut - tortură de oameni, crime, dispariții, penurie de alimente, malnutriție infantilă." El a spus că primește zilnic sute de mesaje de la afgani care îl întreabă ce are de gând să facă în această privință.

Dar, într-o țară măcinată de peste 40 de ani de conflict, mulți afgani sunt obosiți de război, disperați să plece sau se luptă să supraviețuiască în mijlocul unei crize economice tot mai profunde. ONU vorbește despre o țară marcată de "oboseală de luptă", cu milioane de oameni în pragul foametei. Mulți dintre locuitorii din zonele rurale care au dus greul războiului NATO împotriva talibanilor au salutat calmul relativ, acum că avioanele de război americane și afgane au părăsit cerul și atacurile talibanilor au luat sfârșit.

Generalul locotenent Sadat, care a comandat forțele guvernamentale afgane din provincia sudică Helmand în ultimele luni ale ofensivei talibane, este, de asemenea, acuzat că a ordonat atacuri care au ucis civili. Când a fost interogat în legătură cu acuzațiile, el le-a negat. În luna august a anului trecut, el a fost numit în fruntea forțelor speciale afgane și a sosit la Kabul în ziua în care talibanii au intrat în forță, iar comandantul său șef, președintele Ashraf Ghani, a fugit din țară.

Întrebat dacă există vreo alternativă la un nou război, generalul-locotenent Sadat a declarat că speră că talibanii moderați, despre care se știe că nu se simt confortabil cu o serie tot mai mare de restricții care amintesc de regimul draconic al talibanilor din anii 1990, ar putea face parte dintr-un nou guvern. "Nu suntem împotriva talibanilor", a spus el, ci doar împotriva "manualului" lor actual, descriind un Afganistan în care "toată lumea să se integreze, nu o țară doar pentru talibani".

În ultimele săptămâni, un mesaj audio în care generalul vorbește despre o luptă armată împotriva talibanilor, cu scopul de a "re-liberta" Afganistanul, a fost difuzat în presă. În trecut, grupările armate, inclusiv talibanii, au câștigat războaiele afgane cu sprijinul țărilor vecine, cu un punct de sprijin în țară și cu finanțare străină.

Nu este clar că aliații generalului-locotenent Sadat, precum și numeroasele alte grupuri armate care s-au format, dispun de oricare dintre aceste active.

Mai multe grupuri sunt acum unite de obiectivul lor de a-i înlătura pe talibani, dar sunt, de asemenea, divizate pe criterii etnice și loiale unor comandanți rivali, informeaza BBC.

Generalul-locotenent Sadat a declarat că a fost în contact cu unul dintre cele mai proeminente grupuri, cunoscut sub numele de Frontul Național de Rezistență (NRF), a cărui figură principală este Ahmad Massoud, fiul regretatului comandant legendar Ahmad Shah Massoud. "Sunt în contact cu fratele meu Ahmad Massoud și îi susținem acțiunile în toate felurile, de asemenea, contactez și susțin și alte grupuri de rezistență", a declarat el în mesajul său scurs. El a declarat pentru BBC că lupta lor este o insurgență finanțată de afgani patrioți. El a spus că nu au avut susținători străini și că nu caută unul. În vârstă de 37 de ani, carismaticul și cel mai tânăr general al fostei armate - care a fost educat la Londra și în multe academii militare occidentale - a declarat că generația sa a recunoscut că au fost făcute greșeli de către administrația anterioară din care a făcut parte. Dar a spus că au fost dezamăgiți de politicienii afgani corupți și de politicile americane.

El crede, a spus el, că retragerea haotică a trupelor americane din Afganistan a arătat slăbiciunea Americii și a dus la decizia președintelui rus Vladimir Putin de a invada Ucraina. A fost criticată retragerea haotică a NATO condusă de SUA din această țară, fiind ridicate întrebări cu privire la modul în care talibanii au reușit să preia controlul țării cu o asemenea viteză.

Generalul-locotenent Sadat a spus că a fost un lucru rău pentru Afganistan, dar a dat vina pe politicienii din țările NATO, în primul rând pe președintele american Biden, nu pe comandanții militari occidentali, cu mulți dintre ei fiind încă în contact. "Nu este un final de care am putea fi mândri sau de care să fim fericiți". El și-a exprimat admirația pentru rezistența Ucrainei, dar a avertizat că și ei ar putea fi dezamăgiți într-o zi de NATO. "Cred că rezistă destul de bine. Dar le spun, de asemenea, să, știți, să creadă mai mult în ei înșiși, pentru că sprijinul continuu din partea NATO și a altor țări ar putea să se oprească." "Sper că vor primi sprijin în continuare atâta timp cât vor avea nevoie de el."

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.