Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

USexit

Ar fi minunat ca toate proferările amenințătoare ale lui Trump să fi ținut doar de show-ul electoral.

Va fi foarte complicat să se țină de ce a promis… dar la fel de complicat să nu se țină.

Pentru România acum este esențial echilibrul relației cu SUA păstrat cu super-hiper-mega-profesioniști în Ministerul de Externe și la Economie, dar și la Apărare, care să negocieze la sânge în lupta cu eventualele deviații diplomatice, economice sau militare.

 

9/11 este data din calendar.
Efectele evenimentului de azi sunt similare cu cele de după atacarea turnurilor gemene. Nu mă refer la lucrurile care se văd la suprafață – precum prăbușirea burselor…Niciodată America nu va mai fi ce a fost.
Votul americanilor a schimbat paradigma socială, politică, economică, de politică externă, de apărare a Statelor Unite.
Cetățenii americani, ucenici telespectatori ai Maestrului Vrăjitor, au mers convinși în direcția sa. Dorința de schimbare a lucrurilor a fost mai puternică decât prudența. Spectacolul a fost mai important decât dovezile concrete. În societatea care a inventat corectitudinea politică și o practică uneori cu fervoare exagerată nu a mai contat misoginismul, rasismul, atacul la persoană.
America „profundă”, a orășelelor mici, a tradiționaliștilor, a învins în campania electorală cea mai polarizată din istorie America democrată și a minorităților care impuneau până acum trendul politic.
Doamna Clinton – catastrofală înfrângerea democraților, în condițiile alternativei pe care au avut-o: Bernie Sanders – nu a fost convingătoare în discursul economic, nu a convins până la capăt clasa de mijloc, minoritățile, nici măcar femeile americane care, chiar simțindu-se jignite direct de campania republicană, au votat surprinzător pentru Marea Americă viitoare promisă de Trump, pentru locurile de muncă făgăduite.
Cum va arăta realmente America viitoare? Cum va arăta lumea cu Statele Unite avându-l ca președinte pe Trump?
Deja comentatorii politici și economici diplomați și „echilibrați” spun că sistemul va corecta aberațiile unui președinte eventual deviant.
Dar cum se va putea ca Trump să NU construiască zidul promis la granița cu Mexicul?
Cum se va putea ca președintele american să NU fie conciliant cu Rusia dictatorială?
Va putea Trump să nu se țină de cuvânt și să NU implodeze NATO punând problema contribuțiilor financiare ale țărilor membre?
Guvernul Coreei de Sud este chiar acum în ședință de urgență analizând febril perspectiva unei Americi care nu ar mai sprijini-o în situația militară locală.
Ar fi minunat ca toate proferările amenințătoare ale lui Trump să fi ținut doar de show-ul electoral. Dar atunci chiar nu ar mai rămâne nimic din ce a spus Candidatul – denumit de presă „cel mai nepregătit candidat din istorie” – în campanie.
Soluțiile sociale, politice, militare președintelui Trump sunt aproape în totalitate extremiste. Trump a vorbit despre autosuficiența economică, despre întoarcerea acasă a fabricilor americane, despre renunțarea la importurile din țările manufacturatoare, sau despre uciderea în masă a dușmanilor Americii.
Ce poate acum, ca Președinte, să facă ALTFEL? Va fi foarte complicat să se țină de ce a promis… dar la fel de complicat să nu se țină.
Cum va ieși Trump, cum va ieși America și întreaga lume din această dilemă?
Uniunea Europeană primește un nou pumn în plex după Brexit – care fericește, după cum au și început să declare, formațiuni politice extremiste antiunioniste.
Ce va face Europa triangulată centrifug de Rusia, Marea Britanie și Statele Unite?
Ce va face România în povestea care începe în această dimineață?
Avem o relație semnificativă economică și militară cu Statele Unite.
Transpunerea în realitate a promisiunilor izolaționiste sau destructuratoare ale NATO ne vor afecta enorm.
Să sperăm că presiunea re-echilibratoare a consilierilor și a politicienilor republicani vor menține pe un curs firesc relația administrației Trump (da, e adevărat, începe administrarea SUA de către Trump!) cu România.
Avem nevoie de o relație excepțională între președintele Iohannis și noua administrație.
Ne trebuie, pentru a avea o șansă suplimentară, ca echilibrul relației cu SUA să se păstreze super-hiper-mega-profesioniști în Ministerul de Externe și la Economie, dar și la Apărare, care să negocieze la sânge în lupta cu eventualele deviații diplomatice, economice sau militare. Un cuvânt important în dinamica pozitivă a relației cu America îl vor avea serviciile secrete.
Foarte importantă va fi și implicarea în chestiune a oamenilor de afaceri, a întregii noastre emigrații din Statele Unite – care are atâția români cu cariere excepționale în cele mai diferite domenii.
Vorba vorbei americane: „Preparing for the worst, hoping for the best.”

COMENTARIUL ESTE ASUMAT DE AUTOR
ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.