Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

USRPLUS îl vrea pe Cîțu la pușcărie?

Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu
coalitie orban citu barna

Trăim încă o zi încărcată, la fel ca și celelalte scandaluri și crize cu care ne-a obișnuit deja coaliție de guvernare, CDR 2.0

POSTAREA. Al doilea partid ca pondere parlamentară, ce alcătuiește guvernul condus de Florin Cîțu, susține pe pagina de facebook faptul că Programul Anghel Saligny, inițiat de partenerii de guvernare, „este o continuare a jafului din bani publici. Este furt și risipă.” Pe cale de consecință, inițiatorul, premierul, nu poate fi decât un penal, dacă propune o continuare a jafului din bani publici, al cărui loc este - unde altundeva decât? - la pușcărie.

FRUSTRAREA. Lăsând deoparte că singura critică substanțială ce putea fi adusă acestui program cu nume pretențios este lipsa de viziune, prin acordarea de finanțări ignorând potențialul comunităților locale, perspectiva depopulării sau criteriile de eficiență regională pentru reducerea disparităților, probabil că cei de la USRPLUS se confruntă mai ales cu frustrarea lipsei de aleși locali - exceptând catastrofele de la Sectorul 1 , Timișoara sau Brașov.

CONTROLUL JUSTIȚIEI. A doua temă de scandal, care a condus la absența de la ședința de guvern convocată pentru această seară - „Noaptea ca hoții” vă sună cunoscut? - este legată de SIIJ. Pe acest subiect s-a pronunțat recent singura voce lucidă și cu știință de carte în domeniul justiției din actuala putere, liberalul Cătălin Predoiu. Într-un interviu acordat Newsweek, fostul ministru explică limpede și fără echivoc atât impotența birocratică și procedurală a USR, care a intervenit pe proiectul vechi, deja agreat cu toții actorii implicați și care garanta instrumente împotriva abuzurilor, cât mai ales intențiile discutabile ale actualului ministru, de a supune procurorii propriei voințe politice.

ANALFABEȚII. Iată două teme fierbinți, ambele nefavorabile USRPLUS, pe care analfabetismul instituțional de la Palatul Victoria a încercat să le ignore, crezând că o ședință de guvern se poate ține cu secretarii de stat în locul miniștrilor USRPLUS, fără un ordin de înlocuire din partea acestora. Fără delegație, adică. În paralel, același analfabetism institituțional, dar al USRPLUS de data asta, și la nivel parlamentar, nu guvernamental, determina declarații privind depunerea unei moțiuni de cenzură, ignorând faptul că trebuie cel puțin un sfert (25%) dintre parlamentari pentru a iniția demersul, USRPLUS având o reprezentare parlamentară puțin peste 15%.

DEZASTRUL. În tot timpul acestei surde și inutil bătălii, românii se confruntă cu explozia facturilor la utilități și a prețurilor alimentelor de bază, au perspectiva unei ierni dificile, în frig, și constată absența oricărui interes al puterii pentru nevoile lor. Deasupra tuturor, tronează discursul plin de truisme și platitudini al președintelui României, pe care Gică Hagi ar fi de-a dreptul invidios.

PS: CDR 2.0 merge mai departe

PS2: Deși Florin Cîțu l-a remaniat pe Stelian Ion, USRPLUS probabil nu va profita de ocazie, pentru a ieși de la guvernare, pentru a se reîncărca electoral pentru 2024

 

COMENTARIUL ESTE ASUMAT DE AUTOR
ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.