Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Valeriu Gheorghiţă: Credem că imunitatea la nivel naţional este undeva între 40 - 50 la sută

Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam Valeriu Gheorghiță

Medicul Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare împotriva COVID-19, a declarat că, în oraşele mari, de trei ori mai multe persoane au trecut prin boală, fără a fi raportate în mod oficial şi că imunitatea cumulată, la nivel naţional, este de 40-50 la sută. Gheorghiţă a mai precizat şi că în spatele unui singur caz pozitiv au fost, probabil, până la cinci alte persoane infectate.

Citește și: A treia doză de vaccin anti-Covid: Scenariile prezentate de Valeriu Gheorghiță

”Este un studiu publicat, efectuat pe 943 de persoane, din urbanul mare, urban mic, este inclus şi municipiul Bucureşti şi s-a încercat determinarea anticorpilor care apar după vaccinare şi anticorpii care apar la trecerea prin boală. Ceea ce s-a observat este că în urbanul mare, de trei ori mai multe persoane au fost depistate ca fiind trecute prin infecţia naturală cu SARS CoV-2 decât erau raportate în mod oficial, spre deosebire de urbanul mic unde erau de nouă ori mai multe persoane care aveau istoric de trecere prin boală necunoscut conform anticorpilor, comparativ cu cât se cunoştea în mod oficial”, a declarat Valeriu Gheorghiţă.

Mediul a adăugat că sunt foarte multe persoane care au trecut prin boală, dar nu au fost raportate oficial.

”Acest lucru rezultă din acest studiu. De altfel şi noi estimam că, cel puţin în perioada în care în România exista o transmitere comunitară accelerată, în spatele unui caz pozitiv erau între 5 şi 10 alte cazuri pozitive ca urmare a expunerii altor persoane la acel pacient care era pozitiv. Sigur că aici o parte dintre persoanele care au trecut prin boală, fie au dezvoltat forme asimptomatice şi atunci au rămas nediagnosticate pe bună dreptate, fie au dezvoltat forme uşoare, au fost testate la domiciliu, nu s-au prezentat pentru evaluare medicală şi există undeva, se regăsesc în momentul de faţă în populaţie”, a indicat acesta.

Valeriu Gheorghiţă a mai declarat, de asemenea, că imunitatea colectivă în România este de 40 - 50 la sută.

”Credem că undeva imunitatea cumulată, la nivel naţional este undeva între 40 - 50 la sută. Aceasta este o evaluare grosieră. Situaţia epidemiologică bună de la acest moment poate să explice de ce situaţia epidemiologică este similară în toate judeţele, chiar dacă rata de acoperire vaccinală este diferită şi ne uităm ce se întâmplă în partea de nord - est, comparativ cu partea de vest a ţării şi municipiul Bucureşti unde avem cea mai mare rată de acoperire vaccinală. Practic trecerea prin boală în primele luni îţi oferă un nivel destul de bun de protecţie faţă de tulpina cu care te-ai infectat. problema importantă este că în acest moment, varianta Delta pe lângă faptul că are o transmisibilitate foarte crescută, de două ori mai mare faţă de tulpina paternală şi cu 60 la sută mai mare faţă de tulpina britanică care acum este dominantă la nivel european, are şi această capacitate de a scăpa de protecţia oferită de anticorpi care se obţin prin boala naturală, cât şi anticorpii care se obţin după vaccinare”, a mai declarat Gheorghiţă.

Jumătate din populaţia mediului urban mic şi o treime din populaţia mediului urban mare a trecut prin COVID-19, de nouă ori mai mult, respectiv de trei ori mai mai mult faţă de statisticile oficiale, relevă un studiu MedLife, potrivit căruia gradul de imunitate colectivă la nivel urban este de peste 60% din populaţie, respectiv între 6 şi 7 milioane de locuitori, numai din oraşele care reprezintă 54% din populaţia României.

De asemenea, medicii MedLife arată că dacă s-ar lua în calcul şi mediul rural, numărul celor care fie au trecut prin boală, fie s-au vaccinat ar putea ajunge la 10-12 milioane de persoane, iar sub 10% din cei care au trecut prin boală, dar nu s-au vaccinat, prezintă un titru de anticorpi neutralizanţi.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.