Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Vasile Dîncu acuză interesele private din spatele PNRR: 'Se vede că acest plan nu are o viziune'

PSD
Vasile Dîncu

Președintele Consiliului Național al Partidului Social Democrat, Vasile Dîncu, acuză guvernarea liberală pentru modul în care a realizat PNRR. Liderul PSD arată cu degetul către interesele private identificate în anexele Planului Național de Redresare și Reziliență.

„Este necesară reforma pensiilor, asumată prin PNRR? Sigur că este nevoie de reforma pensiilor, dar această reformă a pensiilor va trebui făcută în raport cu un proiect de dezvoltare a României, pentru că ține și de demografie, și de ceea ce ne propunem să avem în viitor, și de sprijinul zonei private, care să absoarbă cât mai multă forță de muncă. Aceste lucruri trebuie corelate. Nu există corelație, se vede că acest plan nu are o viziune și cred că acest lucru vine din faptul că s-a refuzat să se facă transparent, să se discute în Parlament, să se discute cu societatea civilă, cu Opoziția și, observând interesele private din aceste anexe, vedem de ce numai după ce a fost depus la Bruxelles am ajuns și noi să vedem aceste anexe. Le studiem acum și ne propunem un document în care să explicăm oamenilor, o „pată neagră” a PNRR, în care să explicăm oamenilor ce este greșit în acest plan, ce ar trebui să schimbăm, pentru că mai există, înțeleg, o etapă în care, după ce va fi aprobat, să refacem unele obiective și unele alocări de fonduri.

Eu cred că – și am lucrat la asta în 2016, când am fost vicepremier și m-am ocupat de partea socială a Guvernului – este nevoie de o reformă a salarizării și o reformă a pensiilor, cu siguranță. Sunt sisteme complexe, însă, atât sistemul de salarizare, care este total neunitar, având în vedere că același post în administrație, la un minister, de exemplu la Ministerul Finanțelor, un șofer câștigă de trei ori decât unul de la Ministerul Culturii. Un jurist de la MFP câștigă de trei ori mai mult decât cel de la Ministerul Culturii. Deci, există peste tot aceste lucruri în Legea salarizării. La fel și în Legea pensiilor, avem o serie de lucruri și este nevoie de un proiect foarte serios. Nu ajunge digitalizarea pensiilor și nu ajunge să luăm măsuri care să nu fie corelate cu modul în care se dezvoltă economia, PIB-ul, cu modul în care scoatem din sistem oameni. Deci, este nevoie de un complex de factori.

Ceea ce a anunțat în acest moment doamna ministru care se ocupă de pensii și protecție socială, egalizarea vârstei de pensionare. Aceasta este o mare eroare, care se încearcă a fi corectată în Occident, pentru că s-a observat că, ducând femeile tot mai mult în sistemul de muncă la o grămadă de meserii mai dure și din cauza stresului, femeile au pierdut din diferența de speranță de viață față de bărbați. Mi se pare că în ultimii 10 ani sau 15 ani, am văzut într-un studiu american, s-au pierdut vreo 5 ani. Asta înseamnă că la femei se tot coboară cu speranța de viață, asta înseamnă că în momentul în care le ducem și mai încolo apare o discriminare de gen.

Noi vom face un proiect alternativ în cadrul Departamentului de Muncă și Protecție Socială de la Consiliul Național al PSD și vom analiza aceste lucruri și ne vom aduce și noi contribuția, vom veni cu idei privind modul în care credem noi că trebuie făcut ca să respectăm nu numai niște chestiuni de eficiență economică și de eficientizare a fondului de pensii, ci și chestiuni care țin și de nediscriminare socială, de coeziune socială.

Situația României este diferită de situația unor țări din Europa Occidentală care au de zeci de ani un sistem de pensii private, care au sisteme de salarizare de alt fel. Noi va trebui să ne construim un sistem românesc, propriul sistem. Asumarea reformei sistemului de pensii, fără să ai analize foarte serioase în spate și proiecte de viitor, și politici publice în domeniul natalității și ale celorlalte domenii care să-ți asigure un viitor, cred este o greșeală să o faci acum”, a spus Dîncu, într-un interviu pentru Bugetul.ro.

Citește și: Cine va fi CANDIDATUL PSD la alegerile prezidențiale din 2024: O PRIMĂ SCHIȚĂ, dezvăluită de Vasile Dîncu! .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.