Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Veneţia este din nou inundată: precipitaţiile persistă în nordul Italiei

CNBC.com
Veneția, inundații

Mai multe regiuni din nordul Italiei au fost afectate duminică de valul de intemperii care durează de aproximativ două săptămâni în această ţară, iar oraşul Veneţia a fost din nou vizat de o alertă de maree înaltă (acqua alta), care a paralizat activităţile din renumitul oraş lacustru, informează AFP, potrivit Agerpres.

Citește și: Participare record la alegeri în Hong Kong: mai mult de 60 la sută din votanți și-au exprimat opţiunea electorală

În Piemont au căzut precipitaţii abundente, situaţia cea mai gravă fiind înregistrată în regiunea Alessandria (la sud de Torino), unde 200 de persoane au trebuit să fie evacuate şi alte 600 au rămas izolate după ce apele mai multor râuri au ieşit din matcă. O femeie a fost dată dispărută, potrivit presei italiene.

În Liguria învecinată, circulaţia de pe autostrada dintre Genova şi Ventimiglia, aflată în proximitatea frontierei franceze, a fost închisă în cursul dimineţii, apoi redeschisă, însă cei aproximativ 3.000 de rezidenţi din localitatea Stella erau în continuare izolaţi în cursul după-amiezii.

Agenţia regională pentru mediu (ARPAL) a anunţat că episodul de precipitaţii intense "este în fază de atenuare" şi că alerta de cod roşu urma să fie ridicată în Liguria duminică, la ora locală 15:00.

Puţin mai la nord, în Valle d'Aosta, 500 de persoane au fost de asemenea evacuate după închiderea mai multor axe rutiere regionale, din cauza riscurilor sporite de avalanşă.

La 10 zile după unele dintre cele mai dramatice episoade de maree înaltă înregistrate în ultimele decenii, oraşul Veneţia a fost vizat de un nou fenomen de "aqua alta" duminică dimineaţă, cu un maxim de 130 de centimetri peste nivelul mediu al mării, departe totuşi de recordul istoric de 187 de centimetri (cel mai ridicat nivel de după 1966) înregistrat pe 12 noiembrie şi care a devastat oraşul.

Imaginile prezentate de posturile de televiziune au arătat mai multe persoane aflate în Piaţa San Marco, cel mai jos punct din Cetatea Dogilor, cu apa care depăşea nivelul genunchilor. Apa a scăzut considerabil la jumătatea zilei de duminică.

Un protest va avea loc duminică după-amiază în Veneţia la îndemnul colectivului No Grandi Navi (Nu pentru navele mari) pentru a denunţa lipsa de acţiune a autorităţilor italiene în faţa calamităţilor care ameninţă oraşul Veneţia, o veritabilă bijuterie culturală şi arhitectonică inclusă de UNESCO pe lista patrimoniului mondial.

"Să salvăm Veneţia de pacheboturi, de proiectul MOSE, de modificările climatice şi de primarul său!" este tema acestui miting, ai cărui organizatori solicită de mai mulţi ani interzicerea circulaţiei navelor de croazieră în laguna italiană.

Manifestanţii cer şi un moratoriu pentru proiectul MOSE (Moise în limba italiană şi acronim pentru Modulo Sperimentale Elettromeccanico - n.r.), un sistem anti-inundaţii aflat încă în stadiul de construcţie.

Lansat în 2003 şi întârziat din cauza unor defecţiuni şi a unor anchete de corupţie, proiectul MOSE se bazează pe 78 de diguri flotante care se ridică şi barează accesul apelor în lagună în cazul creşterii nivelului Mării Adriatice cu până la trei metri.

Mai multe teste recente au permis identificarea unor vibraţii şi a unor materiale ruginite, dar, potrivit Guvernului italian, proiectul este "construit în procent de 93%" şi va fi finalizat în primăvara anului 2021.

Pagubele provocate de mareea înaltă din 12 noiembrie sunt încă dificil de evaluat cu exactitate, dar, potrivit primelor estimări ale autorităţilor italiene, citate de presa naţională, cererile de despăgubiri ar putea să ajungă la nivelul de 1 miliard de euro.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.