Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Viaţa marină mediteraneană din largul coastelor Italiei a prosperat în timpul perioadei de izolare la domiciliu

pesti

Viaţa marină mediteraneană din largul coastelor Italiei a prosperat în timpul perioadei de izolare la domiciliu, după ce calitatea apei s-a ameliorat, iar mai multe specii de vieţuitoare au revenit în zonele lăsate vacantate de oameni şi de ambarcaţiuni, a anunţat Garda de Coastă italiană, potrivit Reuters.

Restricţiile stricte care au dus la oprirea activităţilor economice şi a deplasării oamenilor timp de două luni au oferit o oportunitate fără precedent pentru monitorizarea impactului activităţilor umane asupra apelor care înconjoară Italia, potrivit agerpres.ro.

Citește și: Rareș Bogdan a izbucnit: Gata cu capul plecat, România trebuie să stea în primul rând în Europa

Începând cu luna aprilie, Garda de Coastă italiană a analizat mostre de apă, a realizat înregistrări subacvatice filmate cu ajutorul unor vehicule operate de la distanţă, precum şi un recensământ al speciilor marine observate în proximitatea zonelor intens populate.

La Secche di Tor Paterno, o rezervaţie marină situată la opt kilometri în largul coastelor Romei, au putut fi observate numeroase anghile şi peşti coloraţi populând o pădure de corali moi.

''Am putut observa o îmbunătăţire semnificativă în ceea ce priveşte transparenţa apelor şi o reducere semnificativă a fragmentelor rămase în suspensie'', a precizat pentru Reuters locotenentul Alessandro Mino, comandantul unităţii de scafandri ai Gărzii de Coastă, în cadrul unei convorbiri purtate de la bordul unei ambarcaţiuni aflate în largul coastelor din Lazio, în apropiere de Roma.

Citește și: EXCLUSIV VIDEO Cutremur major în Poliție! Scandal fără precedent: Mașini care circulă fără ITP valabil

Chiar înainte ca rezultatele complete ale studiului să fie publicate, la finalul lunii iulie, îmbunătăţirile au fost palpabile.

Un grup de caşaloţi a fost observat în apele albastre ale mării siciliene, în apropierea portului Milazzo, iar delfinii au luat locul navelor-container în apele porturilor din regiunea Liguria, situată în nord-vest.

''Mediul marin şi viaţa marină au recâştigat spaţii pe care activitatea umană le-a erodat'', a spus Alessandro Mino.

Cu toate acestea, pandemia de COVID-19 aduce noi pericole, iar cantităţile de măşti, mănuşi şi dezinfectanţi descoperite în mare sunt din ce în ce mai mari.

Citește și: Alexandru Rafila a reacționat după decizia CCR: Cred că trebuie să ne concentrăm puțin să învățăm, să educăm oamenii, să insistăm asupra măsurilor preventive pe care trebuie să le luăm

Aşa-numitele ''deşeuri COVID'' intensifică poluarea marină alcătuită din microplastice - particule minuscule provenite de la diverse obiecte precum pungi pentru cumpărături sau cauciucuri de maşină.

Începând cu iulie 2019, Garda de Coastă a recuperat din apele mării 75 de tone de plastic şi 5 tone de plase de pescuit abandonate.

Purtătorul de cuvânt al Gardei de Coastă italiene, Cosimo Nicastro, s-a declarat optimist şi crede că perioada de izolare le-au oferit oamenilor o mai mare înţelegere în ceea ce priveşte fragilitatea mediului.

''Acest patrimoniu al frumuseţilor marine ne-a fost oferit cu împrumut de către părinţii noştri şi trebuie să-l păstrăm pentru a-l da mai departe copiilor noştri şi generaţiilor viitoare. Nu e ceva care ne aparţine'', a adăugat Comiso Nicastro.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.