Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Video| 29 iunie - Ziua internaţională a Dunării. ANAR lansează filmul documentar 'Spune-mi despre Dunăre'

urbanizehub.ro
giurgiu dunare

Administraţia Naţională Apele Române (ANAR) lansează miercuri filmul documentar "Spune-mi despre Dunăre", realizat în producţie proprie, care prezintă Dunărea din perspectiva beneficiilor şi a potenţialului său unic, hrană, cale de transport, habitat sau hidroenergie.

Documentarul este prezentat cu ocazia Zilei Internaţionale a Dunării, marcată miercuri sub sloganul "Descoperă Dunărea".

"Prezentarea unor construcţii de infrastructură rutieră (poduri) din administrarea Ministerului Transporturilor şi a structurilor din subordine, precum şi a hidrocentralei de la Porţile de Fier din administrarea Hidroelectrica au drept scop abordarea Dunării din perspectiva utilităţilor sale multiple. În acelaşi timp, oraşele de la Dunăre sunt prezentate printr-o împletire de obiceiuri, istorii şi obiective turistice. Aici au apărut şi trăiesc comunităţi întregi care se dezvoltă pe baza beneficiilor pe care le oferă Dunărea. De 28 de ani, România susţine, în calitate de semnatară a Convenţiei privind cooperarea pentru protecţia şi utilizarea durabilă a fluviului Dunărea, acţiunile şi evenimentele comune organizate în bazinul Dunării", se precizează în comunicatul ANAR transmis miercuri AGERPRES.

La propunerea ţărilor dunărene şi sub auspiciile Comisiei Internaţionale pentru Protecţia Fluviului Dunărea (ICPDR), toate statele riverane sărbătoresc miercuri Ziua Internaţională a Dunării. Manifestările dedicate acestei zile transmit mesajul comun al ţărilor dunărene de a-şi uni forţele în sprijinul protejării fluviului.

Potrivit comunicatului citat, echipele Administraţiei Naţionale Apele Române derulează în prezent o serie de proiecte importante în domeniul managementului integrat al resurselor de apă, din punct de vedere cantitativ şi calitativ, cum ar fi: "Danube Hazard m3c", "Îmbunătăţirea capacităţii autorităţii publice centrale în domeniul managementului apelor în ceea ce priveşte planificarea, implementarea şi raportarea cerinţelor europene din domeniul apelor", RO-FLOODS sau Danube FloodPlain.

Astfel, consorţiul proiectului Danube Hazard m3c ("Luptând împotriva poluării cu substanţe periculoase în bazinul Dunării) a identificat şapte zone-pilot, dintre care două sunt în România, respectiv în spaţiul hidrografic Someş-Tisa: pe râul Vişeu şi Someşul Mic. Pe baza analizelor obţinute, dar şi a altor activităţi derulate în cadrul proiectului, specialiştii ANAR, cu sprijinul partenerilor, vor elabora la finalul proiectului un ghid tehnic privind managementul poluării cu substanţe periculoase care va conţine o serie de recomandări şi politici, precum şi un catalog de măsuri pentru prevenirea şi reducerea poluării cu substanţe periculoase ale apelor Dunării.

Danube Floodplain este un alt proiect care s-a finalizat la sfârşitul anului trecut şi în care România, alături de alte 9 ţări din bazinul Dunării, a realizat activităţi şi livrabile pentru îmbunătăţirea managementului transnaţional al apelor Dunării şi prevenirea riscului de inundaţii, maximizând în acelaşi timp beneficiile pentru conservarea biodiversităţii şi îmbunătăţirea stării apelor.

De asemenea, ANAR, în parteneriat cu Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, derulează în prezent, cu sprijinul Băncii Mondiale, proiectul Rofloods. Acesta are ca scop implementarea ciclului 2 al Directivei de Inundaţii CE/60/2007 şi realizarea Planurilor de Management al Riscului la Inundaţii care include şi analiza sectorul românesc al fluviului Dunărea. Aceste documente strategice vor fi finalizate în primăvara anului viitor.

Totodată, România deţine în acest an, prin Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, preşedinţia Comisiei Internaţionale pentru Protecţia Fluviului Dunărea. Prin acest statut, poziţia României în bazinul Dunării devine una extrem de importantă, precizează sursa citată.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.