Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

VIDEO Alexandru Rafila trage un semnal de alarmă despre pacienții cu cancer: 'Sunt de multe ori diagnosticaţi prea târziu şi lucrul acesta trebuie să înceteze'

Aproximativ 100.000 de persoane sunt diagnosticate cu cancer în România în fiecare an, a declarat ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, la Institutul Clinic Fundeni.

"În fiecare an, în România, sunt înregistrate circa 100.000 de persoane care sunt diagnosticate cu cancer, dintre care sub 500 sunt copii. Incidenţa la copii este de 10 cazuri chiar la grupa de vârstă până la 14 ani, puţin peste 10 până la 18 ani, puţin sub 10 cazuri la 100.000 de locuitori. Par puţine cazurile la copii. Nu sunt puţine pentru că mortalitatea totuşi este importantă. (...) Lucrăm şi o să vedeţi - chiar în zilele sau săptămânile următoare apare o reglementare privind realizarea Registrului naţional de cancer. Suntem una dintre puţinele ţări care nu are Registru naţional de cancer. Atunci, nici cifrele pe care le raportăm către Globocan, care este un organism care centralizează datele la nivel global, nu sunt sigure. Dar în jur de 100.000 de pacienţi sunt în România înregistraţi în fiecare an", a spus ministrul.

Părintele arhidiacon Mihail Bucă, protopsaltul Catedralei Patriarhale, a vorbit și el despre medicii de la Fundeni, conduși de Anca Coliță.

”Lupta cu cancerul este foarte dură! Am venit aici în genunchi, cu o durere foarte mare, cu acest copil frumos, minunat, din cei 5 copii. Acest copil ne-a făcut să vedem ce înseamnă viața, ce înseamnă un medic bun.

Ne-am luptat pentru medici pentru a-i face vizibil. Domnule ministru, vă dorim să sprijiniți acești oameni frumoși, care luptă cu cancerul!

Nu ne vom opri aici! Mulțumim și comunității ”La primul bebe”, doamnei Atena Boca și mămicilor care s-au implicat.”, a precizat arhidiaconul Mihail Bucă a cărui fiică, Irene-Ecaterina, are leucemie.

Citește și: Peste 450.000 de euro au fost strânși de 13.358 de părinți pentru dotarea secției de pediatrie Institutului Fundeni: Arhidiaconul Mihail Bucă s-a implicat și el

La evenimentul organizat cu ocazia Săptămânii Europene de luptă împotriva cancerului de la Institut au participat și copiii din ”Tronos junior”, care au cântat pentru copiii internați la secția de pediatrie a spitalului, și a fost prezentat și un program de magie pentru cei mici.

Potrivit lui Alexandru Rafila, în tratament sunt circa 250.000 de pacienţi la nivel naţional.

"Acestea sunt statistici. Important este să ne dăm seama că este o problemă de sănătate publică şi resursele necesare pentru diagnosticul şi tratamentul sunt în creştere. Medicina personalizată poată să fie un răspuns pentru unii pacienţi. (...) Tratamentul ţintit adaptat unui anumit profil genetic în mod evident este un răspuns", a mai spus Rafila.

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a anunţat, miercuri, finalizarea unei noi forme a Planului Naţional de Combatere a Cancerului.

"Am reuşit să finalizăm noua formă a Planului Naţional de Combatere a Cancerului. Astăzi, ea va fi publică pe site-ul Ministerului Sănătăţii. Este deschisă sugestiilor. Am lucrat numai cu profesionişti, transparent. Ne dorim să existe o mobilizare şi din partea clasei politice, astfel încât acest plan să devină realitate. În ceea ce priveşte normele, sunt foarte multe lucruri care au fost deja făcute în aceste cinci luni de când a intrat legea în vigoare", a declarat Rafila la Institutul Clinic Fundeni.

El a participat la o conferinţă cu ocazia Săptămânii europene de luptă împotriva cancerului.

Ministrul a spus că în noul contract-cadru sunt prevăzute măsuri privind prevenţia, accesul la diagnostic şi tratament, dar şi "ridicarea barierelor în calea investigaţiilor de tip PET-CT".

"O să vedeţi în contractul-cadru măsuri care ţin începând de la prevenţie desfăşurată de medicul de familie, de consultaţiile preventive, accesul la diagnostic, accesul la tratament. Ridicarea barierelor în calea investigaţiilor de tip PET-CT este esenţială. Am făcut acest lucru. Ne apucăm de Registrul naţional de cancer. (...) Pacienţii din România au o problemă şi trebuie să o recunoaştem. Sunt de multe ori diagnosticaţi prea târziu şi lucrul acesta trebuie să înceteze, pentru că accesul de resursele terapeutice, la medicina personalizată este de cele mai multe ori condiţionat de un diagnostic precoce al bolii. (...) O să constataţi cu toţii că aveţi la dispoziţie un document care este făcut profesionist, este echilibrat, este etic şi făcut în cea mai deplină transparenţă", a afirmat Rafila.

Potrivit acestuia, această nouă formă a Planului Naţional de Combatere a Cancerului a fost complet restructurată.

"Noi am început încă din luna decembrie a anului 2022 să evaluăm forma care a fost publicată în Monitorul Oficial şi aprobată de Parlamentul României. Din păcate, foarte multe dintre lucrurile prevăzute acolo nu sunt aplicabile şi nu au niciun fel de legătură cu prevenirea sau cu diagnosticul sau cu tratamentul cancerului. Atunci, am apelat la cei mai buni specialişti din domeniul oncologiei", a explicat el.

Ministerul Sănătăţii a lansat pentru consultare publică noua variantă a PNCC, rezultat al activităţii de 4 luni a comisiei multidisciplinare de oncologie, formată din 20 de specialişti din toate domeniile medicale cu responsabilităţi în domeniul oncologiei (oncologie medicală, chirurgie oncologică, radioterapie, onco-hematologie, hematologie pediatrică, anatomie patologică, radiologie, genetică medicală, medicină de familie, sănătate publică, farmacie).

De asemenea, au contribuit şi alţi specialişti din comisia de radioterapie şi subcomisiile de oncologie medicală şi chirurgie oncologică.

Potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Sănătăţii, comisia a stabilit obiectivele generale ale noului Plan Naţional de Combatere a Cancerului şi măsurile care trebuie luate pentru atingerea acestora:

* Dezvoltarea unui sistem integrat de informaţii de sănătate în oncologie pentru prevenirea şi îngrijirea cancerului bazate pe evidenţe şi creşterea capacităţii de cercetare;

* Asigurarea cadrului consolidat pentru un sistem de prevenţie primară consecvent şi durabil;

* Dezvoltarea cadrului de depistare precoce a cancerului;

* Asigurarea accesului egal şi echitabil la diagnostic si îngrijire de calitate înaltă;

* Îmbunătăţirea calităţii vieţii pentru pacienţii diagnosticaţi cu cancer, a supravieţuitorilor de cancer şi a familiilor şi persoanelor care îngrijesc bolnavi de cancer;

* Dezvoltarea cercetării în oncologie;

* Asigurarea şi dezvoltarea resurselor umane în oncologie.

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, susţine că profesorul Patriciu Achimaş Cadariu, care a fost coordonatorul Planului Naţional de Combatere a Cancerului, "a refuzat orice dialog" înainte de adoptarea documentului în Parlament, deşi ministerul "avea destul de multe obiecţii".

Potrivit presei, profesorul Patriciu Achimaş Cadariu l-a acuzat pe ministrul Sănătăţii că s-ar ocupa cu "denigrări" şi ar "distruge lucruri la care nu se pricepe".

"Eu l-am invitat pe domnul Patriciu Achimaş Cadariu, care este coordonatorul ştiinţific al planului care a fost votat de Parlament. Dânsul a refuzat orice fel de dialog înainte de adoptarea de către Parlament a acestui plan. Ministerul Sănătăţii - care nu a fost implicat în niciun fel în redactarea lui - avea destul de multe obiecţii. L-am inclus în grupul de lucru. Dânsul este şi l-am numit vicepreşedintele Comisiei de chirurgie oncologică. Refuzul - nu de a discuta cu mine, ci cu colegii lui care au făcut acest plan - pentru mine este simbolic. Eu nu intru în polemici cu nimeni, nu jignesc pe nimeni, nu fac comparaţii cu filme din cinematografia iugoslavă din anii '90. Îi urez multă sănătate. Cred că o decenţă în exprimare şi în atitudine avem cu toţii nevoie", a spus ministru Rafila.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.