Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

VIDEO Catedrala Reîntregirii a împlinit un secol de la sfințire

Catedrala Reîntregirii a împlinit sâmbătă un secol de la sfințire, prilej cu care Arhiepiscopul Irineu al Alba Iuliei a oficiat Sfânta Liturghie și slujba Parastasului spre pomenirea Regelui Ferdinand I Întregitorul și a Reginei Maria. Primii suverani ai României Mari au fost încoronați la Catedrala din Alba Iulia, unicul sfânt lăcaș din țară construit special pentru un eveniment.

Au participat Gabriel Pleșa, Primarul Alba Iuliei, și numeroși credincioși.

„Astăzi, înainte cu o săptămână de grandioasa sărbătoare a Centenarului Încoronării, marcăm împlinirea unui veac de la construirea şi sfinţirea Catedralei ortodoxe din Alba Iulia. Inspirată cu fidelitate după Biserica Domnească din Târgovişte, aceasta ne aminteşte de epoca lui Mihai Viteazul care zidise, în 1597, aici în Bălgradul medieval, catedrala mitropolitană, distrusă ulterior de stăpânirea habsburgică”, a amintit Arhiepiscopul Alba Iuliei.

„Prin edificarea locaşului bisericesc ortodox, în 1921-1922, se repară o nedreptate istorică şi, totodată, se aduce cuvenitul omagiu Suveranilor României Mari, care se încoronează, aici la Alba Iulia, consfinţindu-se astfel unitatea tuturor românilor, dobândită după un lung şir de suferinţe şi de sacrificii”, a explicat ierarhul.

Catedrala Reîntregirii „este locul de sfinţire a coroanelor monarhilor României întregite şi un loc de rugăciune necontenită adusă lui Dumnezeu pentru ocrotirea Sa generoasă oferită românilor”, a adăugat Înaltpreasfinția Sa.

„Catedrala este un simbol al unităţii noastre româneşti şi creştineşti şi un prestigios monument al Unirii. Iată de ce, în această zi, săvârşind Dumnezeiasca Liturghie şi slujba Parastasului, Îl preamărim pe Cel Atotputernic şi aducem prinosul recunoştinţei noastre Regelui Ferdinand şi Reginei Maria, fericiţii ctitori ai acestui edificiu ecleziastic ce străluceşte în fruntea bisericilor din România, având un destin unic şi irepetabil.”

Album foto dedicat Catedralei Reîntregirii

După slujbă a fost lansat albumul „Catedrala Ortodoxă și Reședința Arhiepiscopală din Alba Iulia”, coordonat de Înaltpreasfințitul Părinte Irineu și publicat la Editura Reîntregirea a Arhiepiscopiei Alba Iuliei, în contextul serbării centenarului Catedralei Încoronării.

Prezentarea albumului a fost făcută de părintele Oliviu Botoi, consilier cultural în cadrul eparhiei. Lucrarea conține peste 300 de fotografii cu Catedrala și ansamblul arhitectural care o înconjoară.

Primul capitol prezintă cele mai importante pagini din istoria străvechiului oraș Alba Iulia și descrie etapele de construcție ale Catedralei Încoronării și evenimentele majore legate de istoria ei. Capitolul este ilustrat cu imagini de epocă ce ilustrează evoluția șantierului, secvențe de la Încoronarea primilor Suverani ai României Mari și alte imagini din perioada interbelică.

Al doilea capitol descrie arhitectura sfântului locaș și explică planul iconografic al pictorului Costin Petrescu, iar ultimul capitol prezintă ansamblul arhitectural al Reședinței arhiepiscopale.

Programul zilei s-a încheiat seara, la catedrală, cu un concert aniversar de muzică bizantină susținut de Grupul „Sfântul Ioan Damaschin” și Grigoris Anastasiou. Momentul artistic a făcut parte din Zilele Artei Bizantine, eveniment care se desfășoară în perioada 6-9 octombrie 2022 la Cluj-Napoca și Alba Iulia.

Construcţia Catedralei Reîntregirii din Alba Iulia a durat mai puțin de un an, piatra de temelie fiind așezată în 28 martie 1921, a doua zi de Paşti. În 8 septembrie, același an, a fost montată crucea pe turlă, iar în 1 decembrie au fost demontate schelele. Sfântul lăcaș a fost sfințit în 8 octombrie 1922, primind hramul „Sfânta Treime” și „Sf. Arh. Mihail şi Gavriil”.

Slujba de sfințire a fost oficiată de Mitropolitul-primat al României Miron Cristea, împreună cu Mitropolitul Nicolae Bălan al Ardealului, cu Arhiepiscopul Gurie Grosu al Basarabiei, cu Episcopul Nicolae Ivan al Vadului, Feleacului şi Clujului, cu Episcopul Vartolomeu Stănescu al Râmnicului și cu numeroși alți clerici, răspunsurile liturgice fiind date de Corul Catedralei Mitropolitane din Sibiu și Corul Școlii Normale din Sibiu, dirijate de Timotei Popovici.

Edificiul se încadrează în curentul neoromânesc promovat de arhitectul Ion Mincu, inspirat din arhitectura medievală românească, în special din cea brâncovenească.

Încoronarea Regelui Ferdinand și a Reginei Maria a avut loc în această catedrală în 15 octombrie 2022. De aceea, la Alba Iulia, în perioada 13-16 octombrie 2022, are loc Centenarul Încoronării, suită de evenimente care evocă actul istoric prin care România Mare și-a afirmat suveranitatea.

Manifestările au fost puse sub patronajul Prim-ministrului României, Nicolae Ionel Ciucă, iar Familia Regală a României și-a confirmat participarea.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.