Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

VIDEO România a fost ATACATĂ MASIV în Parlamentul European: 'Nu am mai trecut printr-o astfel de situație cu statul de drept niciodată'

În România există atacuri la statul de drept şi Consiliul este pe cale să răsplătească statul român, a declarat luni Ingeborg Graessle, din partea Grupului Partidului Popular European, în dezbaterea privind statul de drept în România din plenul Parlamentului European reunit la Strasbourg.

Eurodeputata germană s-a declarat deranjată de faptul că Preşedinţia Consiliului nu a fost prezentă la dezbatere. "România este acum la preşedinţia Uniunii Europene şi eu văd că aceştia nu sunt în sală. Iată, n-am mai trecut printr-o asemenea situaţie cu statul de drept până acum niciodată şi niciun alt stat în Uniunea Europeană până acum nu a îndrăznit să facă ceea ce a făcut România. Ar fi fost foarte bine dacă Socialiştii şi Democraţii (Grupul Alianţei Progresiste a Socialiştilor şi Democraţilor, S&D, din care face parte PSD - n.r.) s-ar fi delimitat mai rapid de ceea ce se întâmplă în România'', a apreciat Graessle.

Citește și: Tudor Chirilă surprinde! Cum i-a luat apărarea lui Dan Bittman

''Nu putem decât să apelăm la articolul 7 din tratat, ceea ce poate face Comisia Europeană atunci când nu mai există statul de drept'', a avertizat ea, care a apreciat totodată că şi guvernul român este responsabil pentru ceea ce se întâmplă. "Guvernul României este şi victimă şi este şi făptaş şi vedem că este ameninţată independenţa justiţiei şi ce se întâmplă cu corupţia. Vedem un preşedinte de partid (Liviu Dragnea, preşedintele PSD - n.r.) care a fost în prima instanţă condamnat şi este un subiect despre care trebuie să discutăm. Şi cei din S&D trebuie să discute subiectul. Nu trebuie să avem aici standarde duble. Vedem o curte care se ocupă de caz şi care este supusă multor presiuni", a mai declarat eurodeputata germană, potrivit traducerii în limba română a intervenţiei sale.

Ingeborg Graessle s-a referit şi la situaţia fostului procuror general al României, Laura Codruţa Kovesi, atrăgând atenţia că aceasta "este supusă unor presiuni foarte mari şi unor acte de răzbunare". "Din păcate Consiliul nu a făcut mai nimic la ceea ce se întâmplă şi să vină cu sancţiuni. Şi Consiliul este responsabil pentru ceea ce se întâmplă. Candidatul francez nu poate să fie primul şef al Parchetului european în asemenea condiţii, când există astfel de încălcări foarte clare care au fost făcute şi au fost făcute aceste atacuri asupra candidatei României", a avertizat eurodeputata germană, care a concluzionat că "vorbim de mai mult decât procurorul european, vorbim de încrederea în Europa, în Comisia Europeană".

Citește și: Vești uriașe pentru toți cei care au telefoane mobile! Intră în vigoare din 15 mai – Anunț făcut de ANCOM

Întrebată de europarlamentarul PSD Andi Cristea cum explică faptul că în Germania membrii Curţii Constituţionale pot fi membri de partid, Ingeborg Grassle a atras atenţia că nu a acuzat Curtea Constituţională şi a insistat că problemele româneşti trebuie văzute drept chestiuni europene, nu ca ceva care ţine doar de România.

Preşedintă a Comisiei pentru control bugetar, Ingeborg Graessle a făcut parte din comisia de negociere a Parlamentului cu Consiliul pentru desemnarea procurorului-şef european, funcţie pentru care candidează şi românca Laura Codruţa Kovesi, candidatul Parlamentului European pentru acest post. Candidatul preferat de Consiliul UE este procurorul francez Jean-Francois Bohnert.

Citește și: Tudor Chirilă surprinde! Cum i-a luat apărarea lui Dan Bittman

Europarlamentarii dezbat, la Strasbourg, alături de Comisia Europeană, situația respectării principiilor statului de drept în România.

Pe 3 aprilie, președintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, și alți reprezentanți ai CE s-au reunit la Bruxelles, în ședința Colegiului Comisarilor, pentru a discuta despre situația statului de drept în România.

Citește și: Vești uriașe pentru toți cei care au telefoane mobile! Intră în vigoare din 15 mai – Anunț făcut de ANCOM

Ulterior întrunirii oficialilor europeni, Frans Timmemans a susținut o conferință de presă în care a avertizat Guvernul de la București să nu întreprindă acțiuni care să afecteze sistemul judiciar, menționând că a avut numeroase discuții cu premeierul Viorica Dăncilă în ultimele două luni.

Pe 13 noiembrie 2018, Parlamentul European a adoptat un proiect de rezoluţie, elaborat de Comisia pentru Libertăţi Civile, Justiţie şi Afaceri Interne (LIBE), prin care exprima preocuparea privind modificarea legislaţiei penale şi judiciare în România.

Citește și: Lovitură neaşteptată încasată de Kaufland! Gigantul care îl amenință serios .

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.