Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Viitorul Europei începe la Sibiu

Summit-ul UE de la Sibiu, din 9 mai, este pe cale să devină unul din momentele de reper ale construcției europene, prin puternica încărcătură decizională și simbolică asociată reuniunii la vârf a liderilor țărilor Uniunii. Într-o etapă de răscruce a proiectului european, România va fi gazda concluziilor procesului de reflecție desfășurat în ultimii ani. Conferința ”Viitorul Europei: Perspectivele Evoluţiilor Contemporane”, programată în marja Consiliului European informal de la Sibiu, va reuni, în acest sens, personalități cu rol determinant în trasarea direcției UE.

Peste 200 de oameni politici și experți europeni vor discuta, în perioada 8-10 mai, la Universitatea ”Lucian Blaga” din Sibiu, temele majore de preocupare pentru cetățenii celor 27 de state membre ale Uniunii post-Brexit. Conferința va fi structurată în paneluri tematice, corespunzătoare priorităților Președinției române a Consiliului UE și punctelor esențiale ale agendei europene, dar vor exista și discursuri plenare ale unor șefi de state și guverne, după cum a anunțat, ieri, Iulian Chifu, preşedintele Centrului de Prevenire a Conflictelor şi Early Warning (CPC-EW), co-organizator al evenimentului, alături de Universitatea sibiană. Ampla dezbatere va fi deschisă de președintele Klaus Iohannis, care va prezenta viziunea românească privind viitorul UE.

În cele șase sesiuni de lucru vor fi analizate: proiectele europene alternative, provocările la adresa Europei (migraţie, terorism, populism, euroscepticism, Brexit), securitatea şi apărarea Europei (inclusiv cooperarea UE-NATO), relaţia transatlantică, valorile Europene azi și raportarea la vecinătatea europeană – conform precizărilor făcute de Iulian Chifu.

Conferința și Summit-ul vor avea loc cu două săptămâni înainte de alegerile europarlamentare, care au o miză imensă de această dată, având în vedere asaltul fără precedent al forțelor populist-naționaliste. De asemenea, evenimentele vizează perspectiva europeană după preconizata ieșire a Marii Britanii din UE.

Procesul de reflecție privind viitorul Europei a fost declanșat de forurile europene în urma referendumului privind Brexit. Declarația de la Bratislava din 16 septembrie 2016 și cea de la Roma din 25 martie 2017 sunt bornele unei prime faze a dezbaterii europene, pentru diagnosticarea situației UE și identificarea de soluții. Înaintea aniversării, acum doi ani, a șase decenii de la semnarea Tratatelor fondatoare de la Roma, Comisia Europeană a lansat Cartea Albă, care analizează factorii cu impact asupra evoluției UE în perioada următoare și prezintă cinci scenarii de cooperare viitoare între statele europene. A urmat, la 13 septembrie 2017, Foaia de parcurs pentru o Uniune mai unită, mai puternică şi mai democratică, anunţată de Jean-Claude Juncker, preşedintele Comisiei. De asemenea, şefii de state şi guverne din UE şi-au prezentat, în ultimii ani, în plenul Parlamentului European, poziţiile privind direcţia UE.

La Sibiu este programat punctul culminant al acestui proces, urmând să fie luată decizia finală privind viitorul Europei. Este o şansă istorică pentru România, ca tânăr stat membru, să contribuie semnificativ la relansarea proiectului european, în acord cu aşteptările cetăţenilor de a eficientiza cel mai bun cadru pe care-l avem pentru a răspunde provocărilor cu care se confruntă Europa.

 

COMENTARIUL ESTE ASUMAT DE AUTOR
ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.