DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Virtual Lab: digitalizarea educației romanești în diaspora

 

content-image

Subiectul de faţă este foarte complex şi ar fi nevoie de multe rânduri pentru a-l analiza şi trata pe de-a întregul. Acum, însă, mă voi opri asupra unor chestiuni, poate mai mult de principiu decât de tehnică, deşi...am şi câteva exemple care pot completa foarte bine şi pe acea zonă.

În momentul de faţă, poate cele mai multe resurse din aria de finanţare de proiecte pentru românii de pretutindeni, merg pe zona de educaţie, bineînţeles, non-formală.

Dar, nu de puţine ori, tehnologia ne ia prin surprindere şi ne face să rămânem în urmă faţă de tot de ce se mişcă în societate. De exemplu, dacă vorbim de educaţie în diaspora, prima data ne vin in minte numeroasele şcoli non-formale care există acolo, fie şcoli de weekend, fie care funcționează în fiecare zi, dar care furnizează, poate, esența păstrării identității românești, şi anume istoria şi limba română.

Pe lângă efortul depus, de cele mai multe ori voluntar, de mulți conaționali care încearcă să fie cât mai la curent cu formele de predare, cu evoluția programei, a manualelor etc. astfel de proiecte primesc sprijin și din țară (încă nu suficient) dar și de la autoritățile locale ale țărilor gazdă care, în mare măsură au înțeles fenomenul și se implică, evident, atât cât pot...

Dar, cu toate astea, nu cred ca este de ajuns și suficient. În ziua de azi, când există atâtea resurse gratuite în mediul online ne întrebăm: de ce nu sunt utilizate? Răspunsul, cred, are doua variabile, prima ar fi: se știe prea puțin despre ele, deci ar trebui promovate mai mult și cea de a doua, poate mai importantă, ar fi lipsa tehnologiilor moderne de predare.

Cum ar arăta un "virtual lab" dotat cu table smart, monitoare cu touch-screen și cu aplicații în cadrul școlilor românești din diaspora?  Poate sună science-fiction, dar acesta este viitorul. Dacă ar exista asa ceva, sunt convins că ar veni mai mulți copii la ore, părinții ar fi mai deschiși dar și cei care predau ar fi încântați de aceste noi și atractive metode.

Copiii au nevoie să aibă atenția trează ori, în secolul în care ei, încă de la vârste fragede, se familiarizează cu smartphone-urile sau tabletele, noi le predam din cărți...normal ca aceștia nu vor fi la fel de atrași iar lecțiile vor fi mai plictisitoare. Pe de altă parte, dacă ar găsi la clasă o tehnologie atractivă, care să le permită să învețe online limba română, istorie, ar putea mări sau micșora hărți, ar putea studia corpul uman prin mișcarea degetelor prin aplicații dedicate, instalate pe calculatoare cu ecran tactil, cei mici ar fi mult mai interesați de cursuri, ar învăța mai mult și mai repede și ar fi nerăbdători să descopere mai multe.

Un alt element esențial al unei astfel de propuneri ar fi și faptul că, cel mai probabil, la cursuri vor veni și adulți care vor dori să învețe prin aceste noi metode, sau chiar și locuitori ai țărilor gazdă, atrași de un studiu modern și plăcut.

COMENTARIUL ESTE ASUMAT DE AUTOR
ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.