Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Zelenski: Schimbare majoră în problema minorităților naționale

captura Telegram
Volodimir Zelenski

Președintele Ucrainei a propus – înaintea negocierilor în curs, la Istanbul, între delegațiile rusă și ucraineană – un acord privind protejarea limbilor minorităţilor naționale. Este o noutate din partea statului ucrainean în abordarea acestei probleme delicate, care, de-a lungul vremii, a tensionat relația Kievului cu România și alte țări învecinate. Și o șansă pentru minoritatea română.

În primul său interviu acordat unor publicații din Rusia după declanșarea invaziei militare, Volodimir Zelenski, pe lângă deschiderea arătată pe tema neutralității țării sale (ce face obiectul uneia din revendicările lui Putin), s-a referit la problema minorităților și a subliniat ”respectul pentru limbile popoarelor vecine”.

”Sunt interesat de un astfel de acord, vreau să-l semnez cu toate țările vecine. Sunt interesat de Rusia, Ungaria, Polonia, România și așa mai departe. Avem multe probleme istorice, avem multe minorități, naționalități, iar acest acord va fi suficient pentru a respecta aceste limbi în interiorul țării noastre. Problema limbii, sunt convins, va ieși de pe ordinea de zi, pentru că se va rezolva printr-un astfel de acord”, a declarat președintele Ucrainei.

Anii trecuți, autoritățile ucrainene au modificat legislația în domeniul educației, instituind obligativitatea, din septembrie 2023, ca școlile minorităților naționale care vorbesc într-o limbă a Uniunii Europene să treacă la predarea în limba ucraineană. S-ar păstra numai posibilitatea studierii limbii materne și a literaturii în limba maternă. Ceea ce ar fi reprezentat, potrivit organizațiilor minorității românești, care este a doua ca mărime din Ucraina după cea rusă, un program de asimilare lingvistică.

Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei a adoptat, în 2017, o rezoluție intitulată semnificativ: ”Noua Lege ucraineană a educației: un impediment major pentru învățământul în limbile materne ale minorităților naționale”.

Subiectul a făcut, anterior războiului, obiectul discuțiilor între președinții Iohannis și Zelenski. Liderul ucrainean a promis, la acea vreme, identificarea de soluții pentru respectarea drepturilor minorităților. Iată că se întrevăd pași concreți în schimbarea politicii statului ucrainean față de minoritățile naționale.

Mai bine mai târziu decât niciodată. Mai ales că respectarea acestor drepturi fundamentale reprezintă una din condițiile obligatorii de îndeplinit în perspectiva eventualei aderări la Uniunea Europeană.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.