Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ziua CRUCIALĂ la CCR: judecătorii decid soarta moțiunii de cenzură

www.ccr.ro
CCR

Curtea Constituţională discută marţi, de la ora 10.00, sesizarea Guvernului privind moţiunea de cenzură. Referitor la acest subiect, premierul Florin Cîţu a afirmat luni că, în cazul în care CCR dă o soluţie marţi de a admite conflictul juridic între Executiv şi Parlament pe tema moţiunii de cenzură, atunci preşedinţii Camerei şi Senatului trebuie să demisioneze pentru că au susţinut o procedură viciată prin care au vrut să dea jos Guvernul.

„Cerere de soluţionare a conflictului juridic de natură constituţională între Parlamentul României, pe de o parte, şi Guvernul României, pe de altă parte, cerere formulată primul-ministru al Guvernului”, este punctul înscris pe ordinea de zi a şedinţei de marţi care a fost afişată pe site-ul CCR, informează News.ro.

„Bineînţeles, de aceea am depus acel punct de vedere, conflict juridic. Rămân la opinia mea pe care am spus-o atunci. Dacă cei de la CCR ne dau dreptate, preşedinţii celor Camere şi Camera Deputaţilor şi Senat ar trebui să plece acasă pentru că au susţinut o procedură viciată de a a da jos Guvernul României într-o situaţie complicată. Ar fi responsabili pentru această criză. Mai mult aş vrea să văd, vom vedea mâine, cum cei de la USR vor explica cum ei sunt cei care întotdeauna ne spun întotdeauna de justiţie, cum trenbuie să respectăm legile, ar fi susţinut, dacă este aşa, o procedură viciată. Aş vrea să văd acest lucu mâine. Dar, vă repet, acesta e punctul meu de vedere, dacă vine mâine soluţia. Semnăturile trebuiesc trimise, dar cred că în BPR se va ajunge la o disucţie şi vom vedea dacă semnăturile vor fi trimise la verificare. Din ceea ce am văzut eu şi ce am primit la Guvern, scria foarte clar că semnăturile au fost depuse în fotocopie, ceea ce nu este normal. Deci scrie negru pe alb”, a explicat luni Florin Cîţu, întrebat dacă îşi susţine punctul de vedere că moţiunea de cenzură a fost depusă la Parlament într-un mod neconstituţional.

Sesizarea Curţii Constituţionale cu un posibil conflict juridic între Parlament şi Guvern generat în urma depunerii moţiunii de cenzură de către USR PLUS şi AUR a fost făcută de premier cu scopul de a amâna dezbaterea şi votarea acestei moţiuni până după Congresul PNL care a avut loc sâmbătă şi la care liberalii l-au ales pe Cîţu în funcţia de preşedinte al partidului.

Guvernul a solicitat Curţii Constituţionale să constate existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între Parlamentul României, pe de o parte, şi Guvernul României, pe de altă parte, născut din încălcarea dispoziţiilor constituţionale cu privire la modul în care a fost iniţiată şi depusă moţiunea de cenzură USR PLUS - AUR, respectiv din încălcarea dispoziţiilor constituţionale cu privire la modul în care moţiunea de cenzură iniţiată şi depusă contrar Constituţiei a fost comunicată ulterior Guvernului.

În documentul semnat de premier, Ludovic Orban este acuzat că a încălcat prevederile constituţionale pentru că nu a comunicat Guvernului moţiunea în ziua în care a fost depusă şi pentru că ulterior a comunicat o moţiune ”iniţiată şi depusă cu nerespectarea condiţiilor constituţionale privind numărul minim de semnături valide”.

Documentul face referire la „comportamentul neconstituţional şi neloial al Parlamentului prin Preşedintele Camerei Deputaţilor”.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.