Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ziua Internaţională a Scriitorului este marcată pe 3 martie și a fost inițiată de PEN Club-ul Britanic în 1986: În opoziţie cu puterea politică

scriitor

Ziua Internaţională a Scriitorului este marcată pe 3 martie și a fost inițiată de PEN Club-ul Britanic în 1986. Radu Vancu, preşedintele PEN Club România, a precizat, pentru MEDIAFAX, ce face un scriitor în lumea post-adevărului: „Una dintre ultimele fiinţe care crede în adevăr”.

„Relaţia scriitorului cu puterea e una complicată: pe de o parte, în secolul 19, scriitorii au fost cei care au desenat proiectul statului modern peste tot în Europa. Ei erau conspiratorii de la 1848 - şi tot ei au fost apoi miniştri de externe sau prim-miniştri sau ambasadori. Puterea lor simbolică s-a convertit atunci în mod natural în putere politică. Acum, pe final de secol 20 şi început de secol 21, puterea simbolică a scriitorului e în opoziţie frontală cu puterea politică - iar adevărul pe care-l apără scriitorul nu mai are nici o şansă să devină adevăr politic. Şi, văzând cum s-au compromis în modernitate puţinii scriitori care au ajuns în centrul nodal şi eficient al puterii politice, îmi spun că e bine că e aşa. Singura funcţie care i-a rămas scriitorului e cea de a păstra cuvintele curate. Într-o lume a post-adevărului, el este una dintre ultimele fiinţe care crede în adevăr. Şi tocmai asta-l face atât de preţios; şi tocmai de asta scriitorii au fost atât de eficienţi în lupta pentru adevăr împotriva regimurilor abuzive. PEN România asta face: încearcă să ţină cuvintele curate - şi să arate că adevărul există”, a arătat Radu Vancu, preşedintele PEN România, pentru MEDIAFAX.

Citește și: Klaus Iohannis, despre activitatea MAI: Deficiențe de ordin managerial, de coordonare și chiar lipsă de profesionalism, în contextul unor situații precum cazul Caracal sau evenimentele din 10 august 2018

Cea mai veche organizaţie pentru drepturile omului, PEN, se concentrează asupra cazurilor în care scriitori din toate colţurile lumii au de suferit din cauza opiniilor pe care le susţin în raporturile cu puterea.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.