Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

5 lucruri care par să meargă prost la alegerile locale din 2016

alegeri locale 2016

Înscrierea de candidaturi

Cu ocazia noii legi, mai multe partide au avut dificultăți în a respecta litera legii privind numărul de susținători. Unele dintre acestea sunt partide care nu aveau, oricum, vreo șansă. Dar nu toate.

Cea mai amuzantă situație este într-o comună cu 108 alegători în care numărul de semnături necesar pentru a înscrie un candidat la Primărie este de 100 de oameni. S-a înscris în cursa pentru primar o singură persoană. Curat democrație.

Nici marile partide nu sunt lipsite de probleme în a pune candidați. în 5 orașe importante fie PNL și PSD nu au avut candidat propriu la primărie.

Candidaturi ilegale

Sute de persoane sub vârsta legală au primit accept să candideze. La acestea se adaugă câteva zeci care s-au înscris (au fost înscrise) pe listele a 2 partide. Aceste persoane mai pot fi scoase de pe liste dar, în cazul în care câștigă, mandatul lor se va anula.

Campioanele la asemenea combinații sunt PMP, ALDE și UNPR.

Gestiunea financiară a campaniilor.

Statul român decontează cheltuieli electorale în anumite limite și sub anumite condiții substanțiale. Dar acest decont vine la pachet cu niște obligații birocratice destul de substanțiale. Iar gestiunea financiară a micilor organizații de partid s-a făcut, tradițional, cam după ureche.

Pentru multe organizații mici este nerentabil să angajeze un jurist și un contabil, a căror plată poate concura cu restul sumelor de campanie. Până acuma, din câte înțeleg, venea un contabil la final și coafa cât putea de bine rapoartele. Acuma cheltuielile se fac prin contul de campanie și ar cam trebui făcute bine de prima dată.

Sunt curios dacă și câți mandatari vor ajunge să facă vizite la DNA după această tură de alegeri

Ocuparea secțiilor de votare

Deși nu s-a vorbit despre asta, Autoritatea Electorală Permanentă a avut un obiectiv ambițios la aceste alegeri: acela de a popula secțiile de votare cu experți electorali proaspăt recrutați și operatori de date pentru noul sistem de gestiune informatică a votului.

Acum câteva zile când am verificat ultima dată, AEP nu recrutase toate persoanele de care avea nevoie. Problema nu este strict de personal - probabil că un efort din parte birocrației de stat va suplini la limită lipsurile. Problema este calitatea celor acceptați: am un sentiment că, în lipsă de oameni, AEP nu a fost ultra-riguroasă cu selecția.

Sistemul computerizat de prevenție a votului dublu

Nu am motive specifice să mă îndoiesc de modul în care a fost setat acest sistem dar, la modul general, când ați văzut ultima dată un sistem informatic care să meargă din prima încercare. Mai ales în România.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.